čtvrtek 21. srpna 2014

Arašídová "smetana" a arašídové "mléko"

Share Button
Arašídová smetana a arašídové mléko jako náhrada kravských

Syrové burské oříšky, jak tvrdí i doporučení na sáčku, je třeba tepelně upravit, ať už po západním stylu upražit, nebo po východním stylu uvařit. Z uvařených arašídů snadno, tak jako lískooříškové, mandlové či kokosové "mléko", vyrobíte i arašídové "mléko", nebo, pokud použijete méně vody, alternativu živočišné smetany na přípravu omáček. Před přidáním do jídla stačí do arašídové "smetany" vmíchat na zahuštění několik lžiček škrobu, chvíli povaříte a je hotovo, fake smetanová omáčka je na světě, s masem nebo bez, mám s ní vyzkoušené i fazolky na kyselo.

Suroviny

  • 100 g nepražených loupaných arašídů
  • voda
  • 4 lžičky škrobu (já obvykle používám arrowroot nebo kuzu)

Postup


Arašídy namočte na několik hodin (např. přes noc) do vody.



Poté z arašídů slijte vodu a propláchněte je. Vložte je do hrnce a přilijte k nim 500 ml čerstvé vody.



Arašídy s vodou uveďte do varu, hrnec zakryjte pokličkou a stáhněte plamen na minimum. Vařte přibližně 45 minut, arašídy i s vodou přesuňte do mixéru, dolijte 100 ml (600 ml) studené vody a mixujte několik minut, až tekutina zbělá a zpění. Směs přeceďte přes velmi jemný cedník, mixér vypláchněte trochou studené vody a také přeceďte. Zbytek v cedníku dobře vymačkejte a drť vyhoďte. Měli byste získat půl litru arašídové "smetany" (nebo litr arašídového "mléka").



V arašídové "smetaně" dobře rozmíchejte škrob.



Arašídovou "smetanu" se škrobem vlijte do udušeného okořeněného jídla, několik minut za stálého míchání povařte do zhoustnutí, podle potřeby dochuťte solí a podávejte.

3 komentáře:

  1. Předně velké díky za nekonečnou inspiraci! A z trochu jiného soudku- můžu se zeptat, co máš za mixér? Já mám ponorák, jenžeten semínka moc nezvládá. Předpokládám, že vzhledem k oblibě různých obilných mlék už ho máte vyzkoušený a ve zkoušce obstál ;-)

    Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dřív jsem měla jakýsi noname, obyčejný stojací (bude na fotkách v receptu na lískooříškové "mléko"). Ale teď jsem k Vánocům dostala Eta Vital Blend a to je jiná liga :-), výkonnější, při přípravě "mléka" mám asi o třetinu méně odpadu.

      Vymazat
    2. Mixuje v pohodě i namočené ořechy s vodou na "tvaroh" (ale chce to aspoň z 200g ořechů), zvládné i "máslo" (tak z aspoň 300, spíš 400g ořechů, jinak je směs mimo nože, ale i tak se musí každou chvilku pěchovat zpátky, celkem opruz práce, "máslo" je ovšem hladké, psala jsem do Ety, že bych na tento účel uvítala ještě menší a užší nádobu), dělala jsem zmzlinu ze zmraženého ovoce, smoothies, hladký zeleninový krém i těsta na palačinky a lívanečky z celých namočených zrn obilnin, taky mouku z ovesných vloček. Takže jsem moc spokojená.

      A já děkuju, že se můj blog líbí a je užitečný :-).

      Vymazat