sobota 13. září 2014

Guacamole

Share Button
Guacamole

Avokádo lze jíst syrové i krátce tepelně upravené. Rozmačkané nebo rozmixované syrové avokádo můžete dát miminku už mezi prvními příkrmy. My ho milujeme celá rodina. Já s dcerkou si ho mažeme i na chléb místo másla nebo z něj dělám dezerty. Ale u dospělých vede guacamole, známý a poměrně prostý mexický dip. Můžete ho podávat s nachos, refried beans nebo jinak upravenými fazolemi, tortillami či s mexickou rýží. Naprostý základ guacamole je dobré avokádo, ani tvrdé jako kámen, ani tak měkké, že se do něj boří prsty. Správně zralé avokádo je při stisknutí poddajné asi jako nafouknutý míč. Pokud můžu, kupuji avokáda odrůdy Hass, mají hrubou, tmavě fialovo-zelenou slupku a krémově jemnou žlutozelenou dužninu.

Suroviny

  • 2 avokáda
  • 2 stroužky česneku
  • polovina čerstvé papričky jalapeño (ne vždy se mi podaří sehnat, proto mám v mrazáku menší zásobu)
  • hrst lístků koriandru (ne vždy se mi podaří sehnat, proto mívám v mrazáku menší zásobu)
  • polovina limetky
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup


Nadrobno nasekejte česnek, papričku a koriandrovou nať. Rozpulte avokáda a vydejte pecky, lžící vyberte ze slupek dužninu a rozmačkejte ji vidličkou.



Vymačkejte z limetky šťávu a přidejte ji k rozmačkaným avokádům.



Přidejte také sůl, česnek, papričku a koriandrovou nať.



Dobře promíchejte a podávejte studené. Zakryté guacamole v lednici vydrží i do druhého dne, i když může na povrchu mírně zhnědnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat