čtvrtek 18. září 2014

Pevné celozrnné špaldové tortilly

Share Button
Pevné celozrnné špaldové tortilly

Udělat dobré pevné pšeničné tortilly není zas tak snadné, jak by se mohlo zdát. Tento recept sice není úplně autentický, protože v něm není sádlo a naopak obsahuje kypřící prášek do pečiva a "mléko". Ale chuť je naprosto opravdová, jako bonus jsou tyhle tortilly celozrnné špaldové. A, jak prohlásil můj manžel, jsou lepší než kupované. Tyto tortilly můžete naplnit a zamotat jako burritos, hodí se do nich maso, slanina, sýr či jeho veganská alternativa, míchaná vajíčka, refried beans nebo jiné úpravy fazolí, mexická rýže, zelenina, různé salsy a také guacamole. Na tomto blogu najdete i recept na měkké přílohové tortilly.

Suroviny

  • 2,5 až 3 hrnky jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 0,75 hrnku horkého obilného rostlinného "mléka" (tentokrát jsem použila jahelný nápoj Isola)
  • 1,5 lžičky bezfosfátového kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička nerafinované mořské soli
  • 2 lžičky olivového oleje

Postup


Smíchejte 2 hrnky mouky, prášek do pečiva, sůl a olej a přilijte horké "mléko".



Promíchejte, až se směs spojí do lepkavého těsta a vyklopte ho na pomoučenou pracovní desku.



Hněťte asi dvě minuty, do těsta zapracujte tolik mouky, až je pružné a téměř nelepivé. Těsto nesmí být moc mokré, aby šlo poté vyválet, ale zároveň ne moc suché, aby byly tortilly nedusivé. Hotové těsto přesuňte do misky, zakryjte utěrkou a nechte 20 minut odpočívat.



Poté těsto rozdělte na 8 dílů, z každého vytvarujte kouli a obalte ji v mouce. Koule těsta na pomoučené pracovní desce přikryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočívat.



Postupně z jednotlivých dílů těsta na vydatně pomoučené pracovní desce vyvalujte tenké placky o průměru přibližně 22 cm.



Na rozpálené silnostěnné pánvi tortilly krátce upečte, z každé strany přibližně půl minuty. Mohou se v nich začít objevovat nízké bubliny. Nedělejte tortilly příliš dlouho, lámaly by se.



Hotové tortilly ukládejte do čisté utěrky nebo plátěného ubrousku, ihned je zakryjte a podávejte teplé. Pokud vychladnou, před podáváním je krátce v troubě prohřejte zabalené do alobalu.

Žádné komentáře:

Okomentovat