neděle 7. září 2014

Švestková povidla

Share Button
Švestková povidla v taštičkách z bramborovo-špaldového těsta

Nikdy jsem, až donedávna, švestková povidla netvořila. Nicméně dcerka má ráda Krtka a Krtek a podzim je její oblíbená četba. Jak se blížilo toto roční období, chtěla také udělat povidla. Proč nepřijmout výzvu a přání ji nesplnit? Našla jsem si recept na povidla bez míchání a trochu ho upravila. Protože nevlastníme patřičné stromy, vypravily jsme se pro švestky na trh ... takže "Jak se vaří povidla? Pomalu a dlouho." Kdo nemá rád pikantnější povidla, nechť ať klidně vynechá koření.

Suroviny

  • vrchovatý pekáč švestek, nejlépe takových, které jdou dobře od pecky
  • 1 citrón
  • špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 malá hvězdička badyánu
  • 10 hřebíčků
  • několik lžic rumu

Postup


Rozpalte troubu 170 °C. Švestky umyjte, rozpulte a odpeckujte.



K půlkám švestek v pekáči přidejte sůl, citrónovou šťávu a kůru, skořici a najemno utlučený badýan a hřebíček.



A pečte ... pomalu a dlouho. Celou dobu nemíchejte! Nejprve pustí hodně šťávy. Pokud by se švestky začínali nahoře pálit, lžící je zatlačte dolů.



Postupně se švestky začnou rozpadat a šťáva redukovat. Pečte celkem asi 5 až 6 hodin, ale proces můžete kdykoliv, i několikrát přerušit, a pokračovat za několik hodin nebo i další den.



Hotová hustá povidla rozdělte do skleniček vysterilizovaných vroucí vodou, zalijte trochou rumu, rumem otřete i horní hrany skleniček.



Pevně dotáhněte víčka, skleničky otočte a nechte vychladnout. Poté povidla skladujte při pokojové teplotě.

7 komentářů:

  1. Super blog, povidla určitě vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to nádherně...a nemáte i recept na koláč? Do těsta přijde nějaký cukr?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani v těstě není žádný cukr - recept na koláč mám tady http://www.modrykonik.cz/blog/katyxq/album/sarciny-buchty-muffiny-a-kolace-cyjj5a/20804581/

      Vymazat
  3. Taky dělám tento recept, jsou super! Zkoušela jsi to i s jiným ovocem ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezkoušela, ale letos mám v plánu zpovidlovat meruňky a hrušky, pokud to půjde.

      Vymazat
  4. Rum je jako konzervant, pokud chápu, ale lze ho použít i pro dvouleté dítě? Nebo je to tak malé množství, že není třeba se bát?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to fakt malinko ... ale pokud nechcete dávat dítěti, vrchní část povidel snězte vy.

      Vymazat