čtvrtek 9. října 2014

Paleo "twixky"

Share Button
Paleo twixky

Honí vás chutě na některou z průmyslových tyčinek, ale nemůžete nebo nechcete se nacpávat cukrem, mléčným, aditivy a nekvalitními tuky? Dopřejte svému tělu potraviny, ne (p)otraviny. Zkuste tuto zdravější, bezmléčnou, bezlepkovou, vegetariánskou a paleo variaci na twixky. Jen raw to není, sice umím i nepečenou "sušenku", ale pečená mi chutná víc. Narovinu přiznávám, že levné a ani rychlé to nebude. Ale chuťové buňky uspokojíte více než dostatečně. Ověřeno. Několikrát. Křupavá sušenka, sladký datlový "karamel" a hořká čokoládová poleva spolu tvoří neodolatelnou kombinaci ... a bez jediného gramu řepného nebo třtinového cukru, pouze s trochou medu (vegani nechť zvolí jiné přírodní sladidlo podobné konzistence). Suroviny by měly být k sehnání v kamenných prodejnách se zdravou výživou nebo e-shopech.

Suroviny

  • 200 g mandlové mouky
  • 50 g arrowroot škrobu
  • 8 lžic za studena lisovaného kokosového oleje
  • 2 lžíce (na sušenky) a 30g (na čokoládovou polevu) kvalitního medu
  • 1 lžička mleté vanilky
  • špetka nerafinované mořské soli
  • 200 g sušených datlí bez pecek
  • 10 lžic vody
  • 1 vrchovatá lžička lískooříškového "másla"
  • 120 g raw kakaového másla
  • 50 g raw kakaového prášku (např. z Čokoládovny Troubelice)

Postup


V sekacím nástavci mixéru zpracujte na tvárné těsto mandlovou mouku, škrob, kokosový olej, 2 lžíce medu, vanilku a sůl.



Těsto opatrně rozválejte na pečicím papíru a zarovnejte na obdélník o velikosti přibližně 15 x 25 cm. Rozřežte ho na 32 tyčinek, ale neoddělujte je. Upečte při 180 °C dozlatova a nechte na plechu vychladnout, teplé těsto je velmi křehké a drobivé.



Mezitím rozmixujte sušené datle s vodou a lískooříškovým máslem na co nejhladší krém neboli datlový "karamel", jde to poměrně pomalu, ale vydržte. Vychladlé upečené sušenkové těsto opatrně rozkrájejte podle viditelných rýh na tyčinky. Ze zdobicího sáčku na ně pomalu nastříkejte datlový "karamel". Máte ale jen jeden pokus, datlový "karamel" se ke křehkým sušenkám lepí. Plech s tyčinkami s nastříkaným datlovým "karamelem" umístěte asi na půl hodiny do mrazničky.



Opatrně rozpusťte kakaové máslo, nechcete si kvalitní med a raw kakao zničit teplotami nad 40 až 45 °C. Do tekutého kakaového másla přidejte med a kakaový prášek, dobře promíchejte.



Čokoládovou polevou polijte studené tyčinky, jemně je přendejte na druhý kus pečicího papíru tak, aby se polevou potřela i jejich spodní strana.



Poté je polijte pomalu tuhnoucí čokoládovou polevou znovu, přendejte je tác vyložený třetím kusem pečicího papíru a uložte do ledničky. Ztuhlé tyčinky uchovávejte v ledničce, pokud je nehodláte do přibližně týdne spotřebovat, uložte je do mrazničky a vyjměte je asi čtvrt až půl hodiny před podáváním.

4 komentáře:

  1. Prosím, kde seženu arrowroot škrob?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve zdravé výživě, jde použít i kuzu škrob. Nebo i kukuřičný, ale to už není paleo a je méně zdravý. Já mám ráda arrowroot a kuzu škrob i na pudink nebo občas na zahušťování, nemají endence tolik řídnout.

      Vymazat
  2. Dobrý den, prosím Vás, jak dlouho se dají skladovat? A nutno v lednici, nebo stačí chlad? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemám pořádně vyzkoušeno ... vždycky zmizely strašně rychle 😁. Jak je psáno v receptu, skladovala bych nanejvýš několik dnů v ledničce ("karamelová" náplň je mokrá, ať to nezačne kvasit nebo plesnivět), na delší dobu raději do mrazáku.

      Vymazat