neděle 19. října 2014

Pečený květák

Share Button
Pečený květák

V české kuchyni se květák obvykle objevuje obalovaný v trojobalu a usmažený, vařený, míchaný s cibulí a vejci (tzv. mozeček) a případně jako květáková polévka. Ale nedávno mi byl doporučen recept na pečený květák. Zdá se, že je to na intermetu v poslední době hit. A po vyzkoušení musím konstatovat, že naprosto oprávněně, byla to láska na první ochutnání. Pečený květák je asi nejchutnější úprava květáku, jakou znám, a při tom je jeho příprava velmi snadná.

Suroviny

  • 1 květák
  • půl lžičky černého pepře
  • půl lžičky červeného pepře
  • 3 lžíce za studena lisovaného konopného (nebo olivového) oleje
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup


Troubu předehřejte na 200 °C. Květák dobře omyjte a rozeberte na růžičky.



Růžičky květáku vložte do pekáče vyloženého pečícím papírem, posypejte je v hmoždíři roztlučenými pepři a solí a pokapejte olejem.



Květák pečte přibližně půl hodiny a podávejte teplý.

5 komentářů:

  1. Takhle jednoduché? To musím vyzkoušet. Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednodušší už to snad ani být nemůže - kromě schroupat ho syrový (což mám taky ráda)

      Vymazat
  2. Je vynikající, já k pepři a soli dala ještě mletý kmín. Děkuju. K.

    OdpovědětVymazat
  3. Uzasny novy rozmer kvetaku ;-) chutnal cele rodine a nejvice 15mes dceri ;-) moc dekujeme

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u nás se ho vždycky!!! sní neuvěřitelné množství :-D

      Vymazat