V české kuchyni se květák obvykle objevuje obalovaný v trojobalu a usmažený, vařený, míchaný s cibulí a vejci (tzv. mozeček) a případně jako květáková polévka. Ale nedávno mi byl doporučen recept na pečený květák. Zdá se, že je to na intermetu v poslední době hit. A po vyzkoušení musím konstatovat, že naprosto oprávněně, byla to láska na první ochutnání. Pečený květák je asi nejchutnější úprava květáku, jakou znám, a při tom je jeho příprava velmi snadná.
Suroviny
- 1 květák
- půl lžičky černého pepře
- půl lžičky červeného pepře
- 3 lžíce za studena lisovaného konopného (nebo olivového) oleje
- nerafinovaná mořská sůl
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. Květák dobře omyjte a rozeberte na růžičky.
Růžičky květáku vložte do pekáče vyloženého pečícím papírem, posypejte je v hmoždíři roztlučenými pepři a solí a pokapejte olejem.
Květák pečte přibližně půl hodiny a podávejte teplý.
Takhle jednoduché? To musím vyzkoušet. Díky za tip!
OdpovědětVymazatJednodušší už to snad ani být nemůže - kromě schroupat ho syrový (což mám taky ráda)
VymazatJe vynikající, já k pepři a soli dala ještě mletý kmín. Děkuju. K.
OdpovědětVymazatUzasny novy rozmer kvetaku ;-) chutnal cele rodine a nejvice 15mes dceri ;-) moc dekujeme
OdpovědětVymazatu nás se ho vždycky!!! sní neuvěřitelné množství :-D
Vymazat