středa 22. října 2014

Tapioka pudink z kokosového "mléka"

Share Button
Tapioka puding z kokosového mléka

Tapiokové perly dnes asi nejvíce lidí zná jako přísadu do bubble tea. Z menších tapiokových perliček je ale možné připravit strukturně zajímavý puding neboli kuličkopudink. Tapioka je škrob pocházející z kořenů manioku, není to nutričně nijak zajímavá potravina, jako alternativa ke klasickému pudinku z kukuřičného škrobu ale poslouží skvěle. Jen si dejte pozor, ať se Vám neuvařené tapiokové perličky nevysypou. Jsou drobné, tvrdé, hladké a tudíž se velmi snadno a rychle zakutálí na všemožná místa. Kokosové "mléko" si doma vyrobíte poměrně snadno, podobně jako lískooříškové.

Suroviny

  • 50 až 100 g sušeného kokosu (podle toho, jak moc tučné "mléko" chcete)
  • 500 ml vody
  • 80 g rýžového sirupu
  • 50 g tapiokových perliček
  • ovoce na ozdobu

Postup


Kokos namočte do 400 ml vody na přibližně 1 hodinu. Potékokos i s vodou mixujte několik minut, až tekutina zbělí a zpění se. Směs přeceďte přes velmi jemný cedník, mixér vypláchněte 100 ml studené vody a také přeceďte. Zbytek v cedníku dobře vymačkejte (drť vyhoďte, nebo ji můžete použít do muffinů či sušenek). Výsledné kokosové "mléko" promíchejte a použijte na přípravu pudinku, nebo ho v uzavíratelné nádobě uložte do ledničky a co nejdříve spotřebujte na pití či vaření. Do druhého dne by mělo vydržet, ale čerstvé je nejchutnější a nejvýživnější.



Kokosové "mléko" nalijte do hrnce, přidejte rýžový sirup a při středním výkonu plotýnky za občasného míchání uveďte do varu. Vsypte tapiokové perličky.



Snižte výkon plotýnky na minimum a za občasného míchání vařte 15 až 30 minut podle velikosti perliček. Tapiokové perličky je potřeba vařit tak dlouho, až zprůhlední a v jejich středu zůstanou nanejvýš jen drobné bílé tečky. Právě dovařený pudink by měl být trochu řidší, tapiokové perličky při chladnutí ještě nasají tekutinu, nabobtnají a pudink zhoustne.

Pudink nechte vychladnout na pokojovou teplotu, případně i v lednici, ozdobte ho ovocem a podávejte.


9 komentářů:

  1. Perličky jsem nakoupila, tak se do toho zítra pustím! Díky za inspiraci :).

    OdpovědětVymazat
  2. Já puding zásadné máčím minimálně hodinu ve studené vodě, potom opět začínám vařit ve studené vodě nebo kokosovém mléku, a dochutím. nemusím pak vařit 30 minut , ale poměrně krátce a když se nechá 2-3 hodiny nebo do druhého dne uležet, tak je vynikající, ty kuličky se zvětší ještě víc

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, má prosím pudink takovou strukturu, že půjde vyklepnout z formičky? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to ne, je spíš krémový nebo třaslavý (jak zrovna trefím objem "mlíka" nebo jestli dám kupované, domácí)

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď.

      Vymazat
  4. Dobrý den Káťo, kde prosím kupujete ty Tapiok? Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dají se koupit ve zdravých výživách, přes eshopy - no a já je kupuju v úplně obyč malé samoobsluze tady u nás ve vesnici :-D, mají až překvapivě dobrou nabídku a výrobce tapioka perel tu má i sídlo

      Vymazat
  5. Dobrý den,

    od kolika měsíců je možné podávat kokosové mléko? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží na vás, já u svých dětí zavedla ve 3/4 a v 1/2 roce. Nicméně tapika pudink je vhodný až od roku.

      Vymazat