středa 22. října 2014

Tapioka pudink z kokosového "mléka"

Share Button
Tapioka puding z kokosového mléka

Tapiokové perly dnes asi nejvíce lidí zná jako přísadu do bubble tea. Z menších tapiokových perliček je ale možné připravit strukturně zajímavý puding neboli kuličkopudink. Tapioka je škrob pocházející z kořenů manioku, není to nutričně nijak zajímavá potravina, jako alternativa ke klasickému pudinku z kukuřičného škrobu ale poslouží skvěle. Jen si dejte pozor, ať se Vám neuvařené tapiokové perličky nevysypou. Jsou drobné, tvrdé, hladké a tudíž se velmi snadno a rychle zakutálí na všemožná místa. Kokosové "mléko" si doma vyrobíte poměrně snadno, podobně jako lískooříškové.

Suroviny

  • 50 až 100 g sušeného kokosu (podle toho, jak moc tučné "mléko" chcete)
  • 500 ml vody
  • 80 g rýžového sirupu
  • 50 g tapiokových perliček
  • ovoce na ozdobu

Postup


Kokos namočte do 400 ml vody na přibližně 1 hodinu. Potékokos i s vodou mixujte několik minut, až tekutina zbělí a zpění se. Směs přeceďte přes velmi jemný cedník, mixér vypláchněte 100 ml studené vody a také přeceďte. Zbytek v cedníku dobře vymačkejte (drť vyhoďte, nebo ji můžete použít do muffinů či sušenek). Výsledné kokosové "mléko" promíchejte a použijte na přípravu pudinku, nebo ho v uzavíratelné nádobě uložte do ledničky a co nejdříve spotřebujte na pití či vaření. Do druhého dne by mělo vydržet, ale čerstvé je nejchutnější a nejvýživnější.



Kokosové "mléko" nalijte do hrnce, přidejte rýžový sirup a při středním výkonu plotýnky za občasného míchání uveďte do varu. Vsypte tapiokové perličky.



Snižte výkon plotýnky na minimum a za občasného míchání vařte 15 až 30 minut podle velikosti perliček. Tapiokové perličky je potřeba vařit tak dlouho, až zprůhlední a v jejich středu zůstanou nanejvýš jen drobné bílé tečky. Právě dovařený pudink by měl být trochu řidší, tapiokové perličky při chladnutí ještě nasají tekutinu, nabobtnají a pudink zhoustne.

Pudink nechte vychladnout na pokojovou teplotu, případně i v lednici, ozdobte ho ovocem a podávejte.


5 komentářů:

  1. Perličky jsem nakoupila, tak se do toho zítra pustím! Díky za inspiraci :).

    OdpovědětVymazat
  2. Já puding zásadné máčím minimálně hodinu ve studené vodě, potom opět začínám vařit ve studené vodě nebo kokosovém mléku, a dochutím. nemusím pak vařit 30 minut , ale poměrně krátce a když se nechá 2-3 hodiny nebo do druhého dne uležet, tak je vynikající, ty kuličky se zvětší ještě víc

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, má prosím pudink takovou strukturu, že půjde vyklepnout z formičky? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to ne, je spíš krémový nebo třaslavý (jak zrovna trefím objem "mlíka" nebo jestli dám kupované, domácí)

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď.

      Vymazat