úterý 21. října 2014

Univerzální recept na obilnou kaši

Share Button
Obilná kaše

Obilná kaše neboli jedno jídlo tisíckrát jinak, to je pro mě a dcerku skvělá snídaně. Můžete ji vařit z vody nebo rostlinného "mléka" a nejlépe bezlepkových obilnin, jako jsou kukuřičná krupice (polenta), pohanková krupice a lámanka, čiroková krupice (polohrubá mouka), teffové vločky, pololoupaná rýže, jáhly, amarant, quinoa a ovesné vločky, z lepkových třeba špaldová krupice. Pokud si obilninu namočíte, kaše bude druhý den poměrně rychle uvařená. A také bude mnohem lépe stravitelná a výživově hodnotnější, namočením se rozkládají fytáty a jiné látky bránící vstřebávání živin (s pomocí fermentace jsou tyto procesy ještě mnohem účinnější).

Obilnou kaši můžete miminkům nabídnout i jako příkrm, ale raději až jako jeden z posledních, kolem tři čtvrtě roku až roku, kdy jsou na trávení složitých sacharidů již lépe enzymaticky vybavena. Hotovou kaši můžete rozmixovat, nebo, pokud chcete kaši velmi jemnou, rozmixujte obilninu s tekutinou před vařením v silném mixéru. Ideální je doplnit obilnou kaši zdroji bílkovin a tuků, např. ořechy ve formě "mléka" nebo "másla", sekanými ořechy, semínky, zakysanou smetanou, "jogurtem", máslem, kakaovým máslem či za studena lisovaným rostlinným olejem, doporučuji kokosový, vlašskoořechový nebo konopný. Kdo chce, může přidat ještě koření (skořici, vanilku, kardamom a jiné), kakao, drcené kakaové boby, hořkou čokoládu a nebo jako zdroj rychlých cukrů čerstvé nebo sušené ovoce, výjimečně i přírodní sladidlo, třeba med, javorový, datlový, švestkový nebo rýžový sirup. Řiďte se svými chutěmi a kombinujte, fantazii se meze nekladou.

Suroviny

  • na 1 porci 4 vrchovaté lžíce obilniny (při focení postupu jsem použila jáhly, na úvodní fotce ovesné vločky)
  • na 1 porci 200 až 300 ml tekutiny (při focení postupu jsem použila domácí kokosové "mléko", na úvodní fotce vodu)
  • ovoce a další přísady podle chuti (při focení postupu jsem použila jablko, na úvodní fotce hrušku, vlašskoořechový olej a vlašské ořechy)

Postup


Den předem namočte obilninu do vody, zakryjte a nechte při pokojové teplotě stát.



Druhý den namočenou obilninu sceďte (pokud jste použili krupičku nebo vločky, neceďte a dejte vařit v namáčecí tekutině), namáčecí vodu vylijte, obilninu dejte do menšího hrnce a přilijte odměřené množství tekutiny.



Rychle uvěďte do varu, ztlumte výkon plotýnky a za občasného míchání uvařte obilninu do velmi měkka. Během vaření podle potřeby dolévejte vodu nebo jinou tekutinu.



Hotovou horkou kaši ihned servírujte. Můžete k ní přidat vhodný tuk, ořechové "máslo", kysaný mléčný výrobek, ovoce a různé jiné ochucující přísady.

8 komentářů:

  1. Skvěle dopodrobna popsáno, tak se konečně můžu vrhnout na tu kaši, protože některé detaily přípravy mi chyběly, ale tu je vše. Děkuji moc :-) Hezké vaření s Vaší malou půvabnou kuchtičkou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkujeme :-) a ať se vám kaše povede a chutná

      Vymazat
  2. Dobry den,muzu se jenom zeptat,pokud chci delat kasi z jehel a jahly tedy pres noc namocit,mam predtim jahly sparit ci nikoliv? Dekuji .Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvalitní, ne moc staré jáhly se ani nemusejí spařovat (jáhly snadno žluknou a spařením se odstraní ty zoxidované, hořké tuky z povrchu).

      Vymazat
    2. Já kupuju jáhly Bioharmonie nebo Countrylife, nespařuju a nikdy hořké nebyly.

      Vymazat
    3. Mam z Countrylife,tak super.Moc dekuji za odpoved.

      Vymazat
  3. Dostala jsem vločky (špaldové, jáhlové, rýžové). Chtěla bych malé uvařit kaši, mám vařit v namáčecí tekutině nebo raději vylít a vařit v nové. Děkuji za radu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já sliju, co se mi povede, a doliju čerstvou vodu ... a doporučuju novější verzi receptu www.skritcikuchyne.cz/2017/03/univerzalni-recept-na-fermentovanou-obilnou-kasi.html

      Vymazat