úterý 11. listopadu 2014

Roastbeef

Share Button
Roastbeef

Roastbeef neboli hovězí pečeně je oblíbený především v západních zemích, obvykle se podává teplý k nedělnímu obědu nebo při slavnostních příležitostech, třeba právě na oslavě narozenin. Zbylý studený roastbeef nakrájený na tenké plátky se hodí do sandwichů či na obložené mísy. Správně medium-rare udělaný roastbeef je měkký, šťavnatý, voňavý a chutný. Prvním klíčem k dokonalému roastbeefu je kvalitní maso, my objednáváme vyzrálé hovězí u XO foods. V českých kuchařkách se obvykle na roastbeef doporučuje nízký rostěnec, na náš vkus je ale moc suchý a tradičně se spíš používá rib eye (vysoký roštěnec). Můžete zvolit i chuck eye/fillet (podplečí), což je díl masa mezi krkem a vysokým roštěncem, je výrazně levnější než rib eye, ale je o trochu tužší, přesto jde z vyzrálého chuck eye vyrobit skvělý roastbeef. Druhým klíčem k vynikajícímu roastbeefu je trefit správnou vnitřní teplotu masa, neobejdete se bez zapichovacího teploměru do masa. Já kdysi koupila tento z IKEA, můžu jen doporučit. A třetím klíčem je odležení upečeného masa před krájením na plátky, aby vám z něj nevyteklo příliš šťávy. A zbytek je až překvapivě jednoduchý.

Suroviny

  • vyzrálý hovězí rib eye (vysoký roštěnec) nebo chuck eye (podplečí) - kus o hmotnosti alespoň 1 kg, raději větší
  • nerafinovaná mořská sůl
  • čerstvě nahrubo namletý černý pepř
  • chuťově výraznější hořčice
  • olivový olej

Postup


Maso osušte a odblaňte.



Očištěné maso vydatně ze všech stran posypte nejprve solí a pak pepřem. Sůl a pepř vmasírujte do masa.



Osolené a opeřené maso ze všech stran pomažte hořčicí.



Ochucené maso polijte olivovým olejem, do mísy také nalijte olivový olej a poté do ní vložte maso.



Mísu zakryjte potravinářskou fólií a maso nechte 1 až 2 dny v chladničce marinovat.



Dvě hodiny před začátkem pečení pečení maso vyndejte z chladničky, otřete ho a nechte při pokojové teplotě odpočívat. Svažte ho provázkem do válečku. Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C.



V pekáči na plotýnce rozpalte trochu olivového olejte a maso na něm ze všech stran zprudka opečte. Nelekněte se, bude to velmi prskat a dýmit.



Do středu opečeného zataženého masa zapíchněte teploměr a pekáč vložte do trouby. Maso pečte tak dlouho, až je ho vnitřní teplota dosáhne 55 °C. U kilogramového kousku to bude trvat přibližně půl hodiny, u většího déle.



Upečené maso vyndejte z pekáče a přiklopte mísou nebo zabalte do alobalu. Hotový roastbeef nechte 10 až 15 minut odpočívat a teprve pak krájejte na tenké plátky. Můžete ho doplnit např. domácími americkými bramborami, pečeným květákem a tatarskou omáčkou. Pokud chcete roastbeef podávat studený, nechte ho vychladnout vcelku a krájejte nejlépe až těsně před servírováním.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, můžu se zeptat na doporučovaný obchod XO Foods? V katalogu mají jenom obrovská balení masa a navíc bez cen :-(
    Vy objednáváte třeba 12kg od jednoho druhu masa?!
    Jak cenově vychází rib eye u XO Foods?
    Děkuji za odpověď Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bereme jedno balení (to bývá kolem 3kg) - ceny nejsou nízké, ale odpovídají tomu, že je to maso kvalitní a vyzrálé. Objednává to manžel, má s nimi i dobré obchodní vztahy (ne v oblasti potravin), takže cena i dopravní podmínky nebudou úplně vypovídající. XO Foods dělá hlavně velkoobchod, ale dneska se dá vyzrálé maso sehnat přes různé obchody.

      Vymazat