neděle 16. listopadu 2014

Sladkokyselá bezmléčná "smetanová" koprová omáčka

Share Button
Sladkokyselá bezmléčná smetanová koprová omáčka

Když jsem s bezmléčnou dietou začínala, jednoduše jsem smetanové omáčky nevařila. Netroufala jsem si na ně, ještě jsem nebyla zvyklá na alternativy. Později jsem zkusila koupit ovesnou "smetanu" Oatly a mandlovou EcoMil, obě se v mojí kuchyni zabydlely na docela dlouho. Pak jsem si ale řekla, že nejsou zrovna levné a i složení by mohlo být lepší a začala jsem experimentovat. Někdy dělám mandlovou "smetanu", skvostná je třeba do houbové omáčky. Vyrobíte ji stejně jako mandlové "mléko", jen použijete pouze polovinu vody. Ale asi nejsmetanověji chutná "smetana" z nepražených uvařených arašídů. Pokud ji přidáváte do jídla až na závěr, zahustěte ji podle mého původního receptu škrobem. Jestliže ji ale chcete vařit delší dobu, doporučuji ji povařit s jíškou z hladké rýžové mouky, získáte tak "bešamelovou" omáčku bez bílkovin kravského mléka, laktózy i lepku. Z tohoto základu si můžete připravit různé omáčky, např. křenovou či koprovou, nebo ho dochutit muškátovým oříškem a použít do lasagní.

Suroviny

  • 2 lžíce másla (pokud můžete), sádla nebo margarínu (např. značky Alsan)
  • 3 lžíce hladké rýžové mouky
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 400 ml škrobem nezahuštěné arašídové "smetany"
  • velký svazek čerstvého kopru
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 1 lžička medu
  • nerafinovaná mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup


V hrnci rozehřejte tuk, přidejte hladkou rýžovou mouky a za stálého míchání asi minutu nechte smažit, bublat.



K horké jíšce přidejte bobkový list, nové koření a jednu lžičku soli. Vlijte studenou arašídovou "smetanu", dobře rozmíchejte metličkou a rychle uveďte do varu. Stáhněte výkon plotýnky na minimum a "bešamelovou" omáčku vařte za častého míchání přibližně půl hodiny.



Mezitím z koprové nati ulámejte stonky a vyhoďte je. Lístečky kopru najemno nasekejte. Z provařené "bešamelové omáčky vyndejte bobkový list a nové koření, vmíchejte do ní kopr a ještě ji asi minutu povařte.



Do koprové omáčky přidejte citrónovou štávu, med a špetku pepře a omáčku dobře promíchejte.



Koprovou omáčku podle své chuti dosolte, dokyselte citrónovou šťávou nebo doslaďte medem a ihned ji podávejte, např. s vařeným vejcem a bramborami.

Žádné komentáře:

Okomentovat