pondělí 15. prosince 2014

Bezmléčný a bezlepkový krtkův dort

Share Button
Bezmléčný a bezlepkový krtkův dort

Dětská přání by se měla plnit. A naše malá dračice si ke třetím narozeninám přála krkův dort, samozřejmě s Krtkem nahoře na krtinci. Krtek byl ten nejmenší problém. Vlastní dort už mi dal trochu zabrat. První podmínka byla nezbytná, aby byl bez mléčných a sójových bílkovin, druhá chtěná, aby byl slazený přírodními sladidly, a třetí bonusová, aby byl bez lepku. Těsto jsem si upravila z vygoogleného receptu, krém jsem ale použít nemohla. Můj první krémový experiment nevyšel, pak jsem ale natrefila na paleo obláčkový krém, vyzkoušela jsem ho jinak ochucený a bylo rozhodnuto. Akce krtkův dort mohla začít a malá byla spokojená. A já taky, povedlo se mi totiž dodržet všechny tři podmínky, které jsem si stanovila, a dort chutnal výborně.

Suroviny

  • 100 g hladké rýžové mouky
  • 20 g kakaa (nejvíc mi chutná z Čokoládovny Troubelice)
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 150 g medu nebo rýžového sirupu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce rumu
  • špetka soli
  • 3 velké banány

  • 200 ml mandlové "smetany" (vyrábí se stejně jako mandlové "mléko", ale použije se pouze poloviční množství vody)
  • 1,5 lžíce práškové želatiny
  • 120 g rýžového sirupu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 3 vejce
  • 40 g hořké vysokoprocentní čokolády

Postup


Smíchejte rýžovou mouku, kakao a prášek do pečiva.



Postupně rozklepejte vejce a oddělte žloutky od bílků. Ze 4 bílků se špetkou soli vyšlehejte pevný sníh.



4 žloutky vyšlehejte se 150 g medu nebo rýžového sirupu do pěny a vmíchejte do ní 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje a rum.



Do žloutkové pěny opatrně vmíchejte bílkový sníh a mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto nalijte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pečicím papírem a pečte při 180 °C přibližně 20 minut.



Upečený korpus nechte vychladnout a pak ho lžící opatrně vydlabejte tak, aby jeho dno a okraje zůstaly neporušené. Vydlabené kousky rozmělněte podle potřeby prsty na menší části.



Do mandlové "smetany" vmíchejte želatinu a nechte ji 10 minut bobtnat.



K mandlové "smetaně" se želatinou poté přidejte 120 g rýžového sirupu, 2 lžíce kokosového oleje, vanilku a 3 žloutky. Směs dobře prošlehejte a pomalu za stálého míchání zahřívejte, až začne mírně houstnout. Poté ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu.



Mezitím nastrouhejte nahrubo čokoládu a ze 3 bílků ušlehejte pevný sníh.



Do zchladlé ochucené mandlové "smetany" se želatinou a žloutky postupně jemně vmíchejte bílkový sníh a nastrouhanou čokoládu. Hotový krém nechte v chladničce přibližně hodinu zpevnit.



Krémem v tenké vrstvě potřete dno vydlabaného korpusu. Banány oloupejte, podélně je rozkrojte na poloviny a vyrovnejte je po celé ploše dna dortového korpusu.



Na banány naneste do tvaru polokoule všechen ostatní krém.



Na krém postupně navršte a jemně přimačkejte vydlabané a rozdrobené kousky dortového korpusu tak, aby vznikl krtinec. Dort uložte do chladničky a nechte krém několik hodin ztuhnout.

8 komentářů:

  1. Tak právě peču piškot na prvonarozeninový dort. Vypadá to dobře :-) Náplň bude jiná, na tuto dojde později.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. take chci upect k prvnim narozeninamm, co davate za napln?

      Vymazat
  2. Děkuji za bezva recept! A myslíte, že mohu nahradit tu mandlovou smetanu klasickou? A ve stejném množství? Nejsem si jistá, že můj robot výrobu té mandlové zvládne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravděpodobně to půjde, ale vyzkoušené to nemám. Ale spíš bych se v tom případě netrápila se žloutky a sněhem, udělala bych rovnou šlehačku natuženou např. želatinou, oslazenou a ochucenou vanilkou a čokohoblinama (sama bych dnes místo obláčkového krému použila kokosovou "šlehačku" Cocomas, je s xanthanem a po vyšlehání drží perfektně).

      Vymazat
    2. Děkuji za radu. Dort je skvostný!

      Vymazat
    3. A to jsem dřív pekla nerada ;-)

      Vymazat
  3. Ahojky Katy prosim te do toho kremu se davaji tepelne neupravene bilky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, bez tepelné úpravy ... nebo jde místo toho krému použít vyšlehaná kokosová "šlehačka" (kokosový krém) Cocomas s vanilkou, sirupem/medem a vmíchat kousky čokolády

      Vymazat