úterý 2. prosince 2014

Bramborové hranolky pečené v troubě

Share Button
Bramborové hranolky pečené v troubě

Pokud milujete hranolky, ale chcete je mít zdravější než smažené, pak zkuste pečené i se slupkou v troubě. Budou sice trochu odlišné, ale i tak mohou být skvělé a křupavé. Klasicky se k hranolkám v severozápadní části USA podává tzv. omáčka na hranolky, což není nic jiného, než 2 díly majonézy smíchané s jedním dílem kečupu. Ovšem i tu si můžete trochu ozdravit, třeba tak, že ke 3 dílům domácí mléčně kvašené majonézy přidáte 1 díl kvalitního rajčatového protlaku, trošku medu a špetku čerstvě mletého pepře.

Suroviny

  • lojovité brambory s tenkou slupkou (varný typ A až B)
  • nerafinovaná mořská sůl
  • olivový olej

Postup


Brambory dobře umyjte kartáčkem a opláchněte. Nakrájejte je na hranolky.



Nakrájené hranolky dobře propláchněte studenou vodou a osušte je.



Hranolky nasypte na plech vyložený pečícím papírem, posypte je nerafinovanou mořskou solí a postříkejte olivovým olejem. Vše promíchejte.



Plech s hranolkami vložte do trouby rozehřáté na 220 °C. Dokud hranolky nezačnou na spodní straně měnit barvu do zlatova, nemíchejte je, začaly by se rozpadat. Jakmile budou na spodní straně zlatavé (přibližně za půl hodiny), jemně je otočte obracečkou.



Poté hranolky dopečte do zlatohněda a křupava, v průběhu pečení je asi třikrát jemně otočte obracečkou. Hotové hranolky ihned podávejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat