pondělí 22. prosince 2014

Moje špaldová vánočka

Share Button
Špaldová vánočka

Vánočka je tradiční české sváteční sladké kynuté pečivo. Já nakonec po několika pokusech zakotvila u verze tučnější, méně nadýchané, ale přesto jemné. Odpíchla jsem se od receptu z Velké domácí kuchařky Pavlíny Bersziové a provedla několik úprav, aby byla vánočka alespoň trochu výživově hodnotnější a navíc bez kravského mléka. Používám jemně mletou celozrnnou špaldovou mouku, sirup z celozrnné rýže, mandlové "mléko" a máslo nebo přirozeně tuhý, nehydrogenovaný bio margarín Alsan. Máslo je zdravější i chutnější, ale pokud ho nemůžete, s Alsanem tento recept bude fungovat také dobře.

Suroviny

  • 500 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 125 g mandlového "mléka"
  • 5 g instantního nebo 10 g sušeného droždí
  • 4 vejce
  • 125 g rýžového sirupu
  • 150 g másla nebo bio margarínu Alsan (případně jejich směs)
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 1/4 lžičky najemno nastrouhaného muškátového oříšku
  • najemno nastrouhaná kůra ze čtvrtiny citrónu
  • špetka nerafinované mořské soli
  • 100 g nesířených rozinek
  • 2 lžíce rumu nebo jiného alkoholu (např. koňaku, meruňkovice)
  • 100 g nahrubo nasekaných mandlí

Postup


Rozinky pokropte alkoholem. V hrnku smíchejte mandlové "mléko", droždí a 50 g mouky a kvásek nechte nakynout, až zdvojnásobí svůj objem.



Mezitím oddělte žloutky od bílků. Bílky uložte do chladničky, část jich bude potřebovat později na potření vánočky. Žloutky ušlehejte s rýžovým sirupem do pěny a poté do nich vešlehejte máslo či Alsan.



Do mísy dejte zbylých 450 g mouky, vanilku, muškátový oříšek, citrónovou kůru a sůl. Do středu vlijte vykynutý kvásek.



Přidejte také našlehané žloutky s rýžovým sirupem a tukem a jemně vypracujte vláčné těsto.



Do těsta zapracujte v alkoholu namočené rozinky, vytvořte z něj kouli a dejte ho do mísy.



Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a nechte ho přibližně 2 hodiny na teplejším místě kynout. Během té doby ho dvakrát jemně prohněťte, nakonec by mělo nakynout na dvojnásobek objemu.



Podle toho, z kolika pramenů chcete vánočku plést, na tolik dílů si těsto rozdělte. Já tentokrát zkusila vánočku pletenou ze šesti pramenů a můžu jen doporučit. Neměla tendence se rozjíždět jako klasická třípatrová z devíti pramenů.



Upleťte vánočku, okraje zahněte dospodu a přeneste ji na plech vyložený pečícím papírem. Plech zakryjte potravinářskou fólii a vánočku nechte na teplejším místě nakynout na dvojnásobný objem, bude to trvat přibližně hodinu a půl.



Nakynutou vánočku potřete bílkem a posypte nasekanými mandlemi. Plech s vánočkou vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte 20 minut. Pak ztlumte teplotu na 160 °C a vánočku dopékejte ještě přibližně 30 minut.



Upečenou vánočku nechte úplně zchladnout na pokojovou teplotu a teprve poté ji krájejte a podávejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat