pátek 19. prosince 2014

Pizza z celozrnné špaldové mouky

Share Button
Pizza z celozrnné špaldové mouky

Pizza má pověst poměrně nezdravého jídla. Ale protože je tak voňavá a chutná, málokdo jí odolá. Navíc je možné ji alespoň trochu ozdravit, třeba použitím jemně mleté celozrnné špaldové mouky na těsto a dostatkem zeleniny navrch. Pokud nemůžete mléčné výrobky (pokud můžete, bůvolí mozzarella je skvělá volba), nemusíte si odepřít ani sýr, já volím kešu "sýr". Pizzu potírám jednoduchou rajčatovou omáčku a obkládám třeba paprikou, cibulí, kukuřicí, šunkou a paprikovým maďarským salámem - i my občas trochu čuníme, onen salám je ovšem opravdu z masa. Při tvorbě tohoto receptu na pizzové těsto i omáčku jsem se inspirovala v Bread Bible od Rose Levy Beranbaum.

Suroviny

  • 340 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
  • 1,5 lžičky instantního droždí (nebo 3 lžičky sušeného droždí)
  • 1,5 lžičky mořské soli
  • 1,5 lžičky rýžového sirupu
  • 230 g vlažné vody
  • 4 lžíce olivového oleje (já používám jedině řecký Kalamata)

  • 1 konzerva rajčat (400 g)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mořské soli

Postup


V míse smíchejte mouku s droždím, poté vmíchejte sůl a nakonec přidejte rýžový sirup a vodu. Vařečkou rychle vypracujte hrubé a mírně lepkavé těsto, nepřehněťte ho.



Těsto vložte do mísy se 4 lžícemi olivového oleje, olejem ho obalte a mísu zakryjte fólií. Těsto na pizzu nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.



Mezitím v malém kastrolu smíchejte nahrubo nasekaná konzervovaná rajčata, prolisovaný česnek, sušené oregáno, sůl a 2 lžíce olivového oleje. Uveďte rychle do varu, stáhněte výkon plotýnky na minimum a omáčku vařte přibližně 15 minut.



Připravte si suroviny, kterými budete pizzu obkládat. Poté vykynuté těsto rozdělte na 3 díly, každý obalte olivovým olejem a jemně ho roztáhněte prsty na placku na plechu vyloženém pečícím papírem. Nechte 15 minut odpočinout.



Těsto potřete rajčatovou omáčkou, obložte zvolenými surovinami a jeden plech vložte do co nejrozpálenější trouby. Ideální je nastavit na troubě maximální teplotu a při ní ji nechat běžet alespoň půl hodiny, po vložení pizzy pak teplota uvnitř trouby klesne jen minimálně.



První pizzu upečte, až spodní strana těsta změní barvu dozlatova. Stejným způsobem upečte další dvě pizzy.


Žádné komentáře:

Okomentovat