čtvrtek 11. prosince 2014

Šťouchané brambory s pórkem a kapustou tak trochu po irsku

Share Button
Šťouchané brambory s pórkem a kapustou

Chytila mě irská inspirace, autentický colcannon z toho ale nevznikl. Shodou okolností měli ve farmářském obchodě šmalc neboli kuřecí sádlo a také moučné brambory, kapustu a pórek. Přistupovala jsem k tomu s trochou nedůvěry, ale výsledek mě příjemně překvapil. Brambory šťouchané s pórkem a kapustou jsou výborná a poměrně zdravá příloha nebo i samostatné jídlo z lokálních českých surovin. Můžete k nim podávat ztracená vejce, uzenou nebo pečenou bílou rybu i třeba kvalitní klobásu.

Suroviny

  • 750 g moučnatých brambor
  • 1 malá kapusta
  • 1 pórek
  • 150 ml ovesného "mléka"
  • 50 g kuřecího sádla
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup


Brambory ve slupce omyjte pomocí kartáčku a dejte je vařit. Jakmile budou téměř uvařené, začněte připravovat kapustu a pórek. Kapustu umyjte, zbavte ji zvladlých a poškozených listů a ostatní listy nakrájejte na proužky. Ve velkém hrnci dejte vařit osolenou vodu.



Pórek umyjte, odřízněte z něj a vyhoďte zvadlé a poškozené části listů a kořínky a nahrubo ho nakrájejte. Do menšího kastrolku dejte ovesné "mléko", kuřecí sádlo, sůl a pokrájený pórek.



Do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou vhoďte pokrájenou kapustu, uvařte ji doměkka a pak sceďte. Uvařte také pórek v ovesném "mléce" a kuřecím sádle. Uvařené brambory oloupejte.



Brambory nahrubo rozšťouchejte, přidejde uvařený pórek s ovesným "mlékem" a kuřecím sádlem a ještě rozšťouchejte. Nakonec vmíchejte uvařenou kapustu, dochuťte solí a pepřem a ihned podávejte.

2 komentáře:

  1. Tak dnes jsem zkoušela tento recept. Je fajn, jen - po přečtení mi to připadalo jako rychlovka,a ono to tak úplně nebylo. Těch hrnců a toho času bylo docela dost. Ale zase jsem si vyzkoušela ztracená vejce, byla to má premiéra, takže bonus navíc.

    OdpovědětVymazat