středa 3. prosince 2014

Variabilní špaldové sušenky

Share Button
Špaldové sušenky

Těsto na tyto špaldové sušenky je chuťově značně přizpůsobitelné a jako bonus je i hodně odolné. Bez úhony zvládne, když vám dítě těsto rukama mačká, vy už po několikáté odkrojky a ohmatané kousky spojujete dohromady a znovu rozvaluje. Těsto prostě stačí vložit na chvíli do mrazničky, aby se zpevnilo a pak pokračovat. Přibližně jednu čtvrtinu špaldové mouky je možné nahradit hladkou rýžovou moukou, aniž by se s těstem výrazně hůř pracovalo a nebo pak byly sušenky moc suché a drobivé. Pro tento článek jsem fotila tři varianty sušenek, medovo-citrónové, švestkovo-skořicové a kakaovo-vanilkové. Ale fantazii se meze nekladou, v rozpisu surovin naleznete ještě další tři možnosti. Dětem zhruba od jednoho roku můžete udělat sušenky čistě špaldové (či špaldovo-rýžové) nebo jablečné. Později k chuti přijde třeba i výraznější konopno-javorová verze.

Suroviny

  • 100 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 50 g kvalitního margarínu (např. Alsan) nebo změklého másla
  • 40 g rýžového sirupu

  • 90 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 20 g na hrubší prášek rozmixovaných sušených jablek (těch usušených dokřupava, ne měkkých)
  • 50 g kvalitního margarínu (např. Alsan) nebo změklého másla
  • 40 g rýžového sirupu

  • 100 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 50 g kvalitního margarínu (např. Alsan) nebo změklého másla
  • 40 g medu
  • najemno nastrouhaná kůra z 1 citrónu

  • 100 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 50 g kvalitního margarínu (např. Alsan) nebo změklého másla
  • 40 g švestkového sirupu
  • 1 mírně navršená lžička mleté skořice

  • 95 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 50 g kvalitního margarínu (např. Alsan) nebo změklého másla
  • 40 g datlového sirupu
  • 5 g raw kakaa (doporučuju kakaový prášek z Čokoládovny Troubelice)
  • půl lžičky mleté vanilky

  • 100 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 40 g za studena lisovaného konopného oleje
  • 40 g javorového sirupu

Postup


Odvažte suroviny na vybranou variantu sušenek a rukama vše smíchejte na měkké až mazlavé těsto.



Z těsta utvořte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a těsto nechejte alespoň hodinu v chladničce zpevnit. Pokud vy nebo dítě na pečení sušenek spěcháte, vložte těsto na chvíli do mrazničky.



Pevné, ale tvárné těsto mezi dvěma fóliemi rozválejte na plát tlustý několik milimetrů a vykrájejte zvolené tvary. Pokud těsto příliš změkne, vložte ho na několik minut do mrazničky, pak ho rozválejte a pokračujte se vykrajování.



Vykrájené tvary skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Nemusíte nechávat velké mezery, těsto během pečení naskočí jen velmi málo. Sušenky z jedné dávky těsta se vejdou na 1 pečící plech.



Sušenky pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 7 až 8 minut. Světlé sušenky na spodní straně získají zlatohnědou barvu, u tmavých se doba pečení odhaduje hůře. Já proto obvykle na každý plech skládám jak tmavé, tak i světlé sušenky.

32 komentářů:

  1. skusala som a su naozaj vyborne a variabilne. skusala som aj s kokosom.cesto sa.drobilo ale vysledok bol tiez super. pochvaly prisli aj od maskrtnikov, co zdravo nezvyknu mlsat;) katka

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím, mohla by se špaldová mouka nahradit pohankovou moukou? A jak dlouho susenky vydrží? Děkuji Simona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezkoušela jsem to, 1/4 mouky by určitě nahradit šla, ale jestli všecka, to nevím. Sušenky vydrží při pokojové teplotě i měsíc (obvykle se sní dřív).

      Vymazat
  3. Dobrý večer, Kateřino.
    Chtěla jsem se zeptat, jestli mohu nahradit rýžový sirup javorovým.. chtěla bych udělat sušenky 10m synovi :-) díky, Martina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jde použít i jiný sirup. Tohle těsto dobře snáší různé pokusy.

      Vymazat
  4. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda tam musí být sirup. Půjde to i bez něho?
    Děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sirup funguje spolu s tukem jako pojivo ... a taky sušenky sladí. Bez něj nevím, kolik bude potřeba přidat tuku nebo vody a chuť bude nijaká. Ještě mám tady na blogu recept na slané špaldové krekry.

      Vymazat
  5. dnes som robila, len tie jablkove! uzasne! paci sa mi tam ta nakysla "fresh" chut z jablk. Dokonca aj mansel si par dal, co on vobec "sladke" neje.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den jen se chci zeptat, v tom posledním receptu - ten konopný olej, dal by se něčím nahradit? Je tam špaldová mouka, javorový sirup a co by šlo k tomu? Děkuju moc,mám 9 měsíčního synka a 8letou dcerku,chtěla bych udělat několik druhů pro ně oba. Díky moc Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jiný olej třeba, ale chuť bude jiná (konopný olej je celkem výrazný)

      Vymazat
  7. Prosím, co použít místo Alsanu- u nás ve zdrávce nemají, a másla, dcera má abkm. Šel by např. olivový olej?děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olej jde použít, jen je potřeba ho dát trošinku méně (viz konopno-javorová varianta) ... nebo jiný margarín, já zkoušela Cocovit, sušenky z něj byly o trochu tvrdší než z Alsanu, ale dobré byly taky. Případně se v obchodě zkusit zeptat, jestli objednají Alsan.

      Vymazat
  8. Dobrý den, chtěla jsem se ještě zeptat. Ptala jsem se u nás v bio obchodě na ty sušené jablka. Mají pouze jen klasické křížali. Jaké ty jablka používáte. Děláte si svoje sušené?
    Děkuju moc za tip a radu Peťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznávám se, že nevím značku, vźdycky něco vyberu ve zdravé výživě, myslím, že bývají na kostičky, ne na plátky.

      Vymazat
  9. Včera jsem pekla dceři variantu s datlovým sirupem, dnes jsme testovaly a musím říct, že jsou opravdu vynikající... Jednoduchý recept a skvělý výsledek, bez vajec, mléka... super, díky moc :-) Zlatka

    OdpovědětVymazat
  10. jen se zeptám není 40g sirupu moc na 100g mouky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to moc, mají to být sladké sušenky ... a v klasickém lineckém, které přece není nijak moc sladké, se dává 40g cukru na 120g mouky.

      Vymazat
    2. já jen že jsem někde četla že by se cukr měl pohybovat do 10g na 100g..ale to platí asi v potravinách a ne v pečení..díky

      Vymazat
  11. kdysi jsem je ddělala s muškátovým květem a skořicí, říkali jsme jim chechtací sušenky, protože muškátový květ je proti depresím a na dobrou náladu, byly výborné a hned zmizely, potom jsem je už nevykrajovala, ale strouhala těsto na plech, byly dobré do jogurtu

    OdpovědětVymazat
  12. Dobry den. Vsude ctu, jak se nema do 3-4 let veku davat celozrnna mouka a dalsi a zde v receptu je. Mam doma z Countrylife Celozrnna mouka hladka napriklad, ta se da pouzit? Mam v tom peknej zmatek.. :-( Diky za vysvetleni. Bara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. doporučuju mrknout na toto video http://www.margit.cz/musime-deti-krmit-bilymi-rohliky/ ... jde o množství vlákniny - a sušenek dítě sní maličko (nebo by aspoň mělo, je to mls, ne jídlo), ale jde použít i třeba hladkou špaldovou mouku, pokud nechcete dát celozrnnou

      Vymazat
  13. Musím se podělit o zkušenost - s mandlovým olejem místo konopného, jsou úplně luxusní! :-) Teď se chystám na vlašskoořechový a pak na kakaovou verzi s kakaovým máslem místo normálního ;-)

    OdpovědětVymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den, dnes jsem vyzkoušela pro dcerku 15 měsícu.Jsou vynikajíci.Moc děkuji za recepty :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Zkoušela jsem na tři způsoby a jsou luxusní! Moc děkuji za super recepty!Nela

    OdpovědětVymazat