čtvrtek 1. ledna 2015

Losos pečený s česnekem a bílým vínem, bramborová kaše a napařený cukrový hrášek

Share Button
Losos pečený s česnekem a bílým vínem, bramborová kaše a napařený cukrový hrášek

Letos byla naše štědrovečerní večeře opět odlehčená a bez mléka. Ale protože už omezeně můžeme máslo a bio máslo podstatně lépe chutná a je také zdravější než sebelepší margarín, dopřáli jsme si ho alespoň do bramborové kaše. K tomu jsem připravila grilovaného lososa s česnekem a bílým vínem a nezbytnou zeleninu. Tu zastaly jen krátce napařené křehké lusky cukrového hrášku, jako zdroj páry jsem využila k večeři také vařenou lososovou polévku.

Suroviny

  • moučnaté brambory (varný typ C)
  • olivový olej
  • filet z lososa s kůží (vcelku nebo rozkrájený na porce)
  • česnek
  • bílé víno (já použila bio Ryzlink rýnský Abrle)
  • cukrový hrášek
  • ovesné "mléko"
  • máslo nebo margarín (např. Alsan)
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup


Brambory omyjeme a dáme je uvařit. Když jsou témeř uvařené, dno pekáčku pokapeme olivovým olejem, kůži dolů na něj položíme filet z lososa, posypeme ho solí, potřeme česnekem a lehce polijeme bílým vínem. Pekáček vložíme pod rozehřátý gril v troubě.



Cukrový hrášek očistíme a krátce ho povaříme v páře, aby zůstal lehce křupavý.



V malém kastrolu uvedeme do varu ovesné "mléko" s máslem nebo margarínem. Uvařené brambory oloupeme.



Brambory rozšťoucháme se solí a vyšleháme na kaši s horkým ovesným "mlékem" a máslem nebo margarínem. Hotovou bramborovou kaši ihned servírujeme s ugrilovaným filetem z lososa a napařeným cukrovým hráškem.

Žádné komentáře:

Okomentovat