pátek 30. ledna 2015

Přes noc pečená kachna se špaldovým houskovým knedlíkem a kysaným zelím

Share Button
Přes noc pečená kachna se špaldovým houskovým knedlíkem a kysaným zelím

Pečená kachna, knedlík a zelí - to je česká klasika. A já jsem si s tím, jak je mým zvykem, trochu pohrála. Odlehčila jsem knedlíky použítím špaldové mouky, kysané zelí jsem neničila dlouhým vařením a přípravu kachny jsem si maximálně usnadnila. Peču ji při nízké teplotě přes noc a poté jen ogriluju dokřupava, je to téměř bez práce. Pokud nemáte rádi, když maso odpadává z kostí, pečení při nízké teplotě zkraťte přibližně na polovinu.

Suroviny

  • 1 malá kachna
  • celý kmín
  • mouka a voda na pevné těsto k utěsnění pekáče
  • 125 g hladké chlebové špaldové mouky
  • 125 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička sušeného (nebo 1/2 lžičky instantního) droždí
  • 1/2 vejce
  • 1 malá bagetka nebo 1 rohlík
  • kysané zelí
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup


Den předem kachnu omyjte, vložte ji do pekáče, nasolte a posypte kmínem. Nepodlévejte ji.



Pekáč přiklopte. Z mouky a vody vypracujte pevné těsto a utěsněte s ním spoj mezi horní a dolní polovinou pekáče. Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 100 °C a kachnu pečte přibližně 8 hodin.



V míse smíchejte mouky se solí, uprostřed udělejte důlek a nalijte do něj vejce rozmíchané se 125 ml vody a droždím. Do tekutiny vmíchejte trochu mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek nechte kynout přibližně 15 minut, až začne bublat a nabývat na objemu.



Vykynutý kvásek propracujte se zbylou mouku na pružné těsto, podle potřeby přisypte mouku. Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a těsto nechte na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem. Pak do něj jemně zapracujte na kostky nakrájenou bagetku nebo rohlík.



Z těsta vytvarujte šišku, položte ji na pomoučenou desku, zakryjte utěrkou a knedlík nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem. Já jsem dělala dvojnásobek těsta, měla jsem proto dvě šišky knedlíku. Jednu uvařenou a nakrájenou jsem pak v sáčku uložila do mrazáku.



Z pekáče s kachnou oloupejte vysušené těsnící těsto, odklopte vrchní díl pekáče a kachnu dejte do trouby dopéct na zhruba 1 hodinu pod gril, aby její kůže byla zlatavá a křupavá.



Do jiného pekáče umístěte mřížku a nalijte do něj tolik vody, aby sahala centimetr nebo víc pod úroveň mřížky. Pekáč zakryjte druhým dílem a uveďte vodu do varu.



Jakmile voda v pekáči vře, na mřížku umístěte ubrousek a na něj opatrně přeneste vykynutý knedlík. Zakryjte ho ubrouskem, pekáč přiklopte a knedlík vařte v páře přibližně 30 minut.



Do malého hrnce dejte ohřát kysané zelí, nevařte ho.



Jakmile je knedlík uvařený, odhrňte z něj ubrousek a knedlík vyndejte z pekáče.



Ještě horký knedlík nakrájejte pomocí režné nitě na plátky. Kachnu vyndejte z trouby a naporcujte ji. Kachnu ihned podávejte s ohřátým kysaným zelím a se špaldovým houskovým knedlíkem politým výpekem a sádlem z kachny.

Žádné komentáře:

Okomentovat