neděle 22. února 2015

Domácí vepřová šunka bez dusitanů

Share Button
Domácí vepřová šunka bez dusitanů

K výrobě domácí šunky potřebujete jen maso, sůl, čas a případně šunkovar. I bez dusitanů je možné vyrobit šunku růžovou. Základem je nepoužít při jejím "vaření" (táhnutí) příliš vysokou teplotu, jinak zešedne a navíc bude chutnat spíš jako vařené maso než jako šunka.

Suroviny

  • 750 g vepřové kýty
  • 40 ml studené vody
  • 15 g nerafinované mořské soli

Postup


Tu nejvíce tučnou pětinu masa nahrubo rozemelte, 2/5 nakrájejte na malé kostky a 2/5 na velké kostky.



Veškeré maso důkladně propracujte s vodou a solí.



Do šunkovaru vložte umělé střevo na šunku nebo tlačenku. Postupně ho naplňte masem, obsah střeva dobře upěchovávejte. Já si na to příště budu muset pozvat manžela, zůstalo mi tam příliš mnoho vzduchových bublin a hotová šunka pak nedržela úplně pohromadě. Naplněný šunkovar uzavřete a uložte ho na jeden až dva dny do chladničky.



Šunkovar naplněný rozleželým masem vložte do vyššího hrnce, do kterého nalijte vodu tak vysoko, aby hladina byla výš, než je úroveň masa v šunkovaru. Do vody v hrnci umístěte teploměr. Šunku táhněte při 70 až 75 °C tři a půl hodiny a poté ji nechte v uzavřeném šunkovaru vychladnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat