pátek 6. února 2015

Mléčně kvašené bílé zelí s mrkví a cibulí neboli pickles

Share Button
Mléčně kvašené bílé zelí s mrkví a cibulí neboli pickles

Mléčně kvašenou zeleninu je ideální jíst syrovou, aby zůstal zachován vysoký obsah vitamínu C a probiotických baktérií. Díky přítomnosti kyseliny mléčné vám fermentovaná zelenina vydrží v chladu při správném skladování několik týdnů.

Suroviny

  • 1 menší bílé zelí (přibližně 1,5 kg)
  • 2 mrkve
  • 1 malá cibule
  • nerafinovaná mořská sůl - 2 % hmotnosti zeleniny

Postup


Zelí zbavte vrchních poškozených a povadlých listů, mrkve oškrabejte, cibuli oloupejte a vše dobře omyjte.



Zelí nakrájejte na jemné proužky nebo nakrouhejte, mrkve i cibuli nastrouhejte nahrubo a vše zvažte.



Zeleninu promněte s odváženým množstvím soli, nechte několik minut stát a znovu promněte, až se uvolní dostatek šťávy. Směs napěchujte do horkou vodou vysterilizované sklenice nebo malého kvašáku. Obsah sklenice zatižte, např. silným sáčkem naplněným vodou, aby zelenina zůstala ponořená ve šťávě a neměl k ní přístup vzduch. Pokud máte minikvašák, použijte ho podle návodu.



Při pokojové teplotě a ne na přímém slunci nechte zeleninu 3 až 5 dní kvasit. Poté přesuňte v uzavíratelné nádobě do lednice, kvašená zelenina by měla, pokud je potopená ve vlastní šťávě, vydržet i déle než několik týdnů.

4 komentáře:

  1. Prosim, kdyz se zelenina napechuje do sklenice, tak se tam uz nic nedoliva? Je jen ve vlastni stave, kterou pustila, kdyz se promnula se soli?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud pustí zelenina málo tekutiny, tak přidám trochu mírně osolené zchladlé převařené vody, aby zelenina nečouhala na vzduch.

      Vymazat
  2. Dobrý den..musi byt te soli 2%, mam recept, kde se uvadi 1% ? A mohu pridat lzici bileho jogurtu kvuli lepsimu kvaseni? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zelí kvasí samo úplně v pohodě ... do jiné zeleniny spíš než jogurt bych dala z něj vykapanou syrovátku. Víc soli = menší pravděpodobnost pomnožení patogenních mikroorganismů, nepřijde mi to ani tak přesolené s 2%, ale jde zkusit i méně

      Vymazat