úterý 17. února 2015

Pečené kuře s citrónem, česnekem a šalvějí pod kůží

Share Button
¨ Pečené kuře s citrónem, česnekem a šalvějí pod kůží

Můj manžel není zrovna milovník kuřecího masa a tohle je jeden z mála receptů, které má rád. Zásadní je ale koupit opravdu kvalitní kuře a to chlazené, mraženému nepůjde tak dobře oddělit kůže od svalů. Kuře z volného chovu má možnost se pořádně proběhnou, přibývá proto delší dobu a jeho maso je tedy pevnější, chuťově výraznější, kůže silnější a tučnější. Není to prostě žádný rozbředlý promodralý supermarketový chcípáček. Však sami zkuste, rozdíl poznáte, i když nekoupíte velmi drahé bio kuře, ale "jen" kuře farmářské.

Suroviny

  • 1 chlazené kuře z volného chovu
  • 2 citróny
  • 4 stroužky česneku
  • 1 vrchovatá lžička sušené nebo 2 lžíce nahrubo nasekané čerstvé šalvěje
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup


Z citrónů okrájejte kůru včetně co největší části bílé slupky a vyhoďte ji. Citrónovou dužninu nakrájejte na kostky, pecky vyberte pryč. Česnek oloupejte a nasekejte.



Smíchejte dužninu z citrónů, nasekaný česnek a šalvěj. Kuře omyjte a zbavte ho případných zbytků peříček.



Kuřeti opatrně uvolněte kůži od svalů a všude pod kůži, kam se vám to povede, nacpěte citrón s česnekem a šalvějí. Poté kuře nasolte, nejlépe i svažte provázkem a vložte ho do pekáče.



Kuře podlijte vodou a upečte ho při 180 °C doměkka. Podle potřeby přidávejte do pekáče vodu a kuře během pečení polévejte výpekem. Upečené kuře podávejte s rýží.

Žádné komentáře:

Okomentovat