pondělí 2. března 2015

Brokolicové karbanátky s vlašskými ořechy

Share Button
Brokolicové karbanátky s vlašskými ořechy

Fungovat bez mléka a mléčných výrobků, bez sóji a omezovat běžnou pšenici jsem si už dávno zvykla. V době před Velikonocemi mi ale manžel přidal další výzvu - dočasně zvládnout vaření i bez masa (tedy s výjimkou ryb). Na těhotné ženy a děti se sice půst nevztahuje, ale většinu jídel dělám pro celou rodinu, já s dcerkou si maso občas dopřejeme k obědu. Bílkoviny se snažím pokrýt vejci, rybami, luštěninami, ořechy nebo špaldovým seitanem. Zpětně ale hodnotím, že v našem případě toto bylo nereálné, tento druh půstu jsme ukončili několik týdnů před Velikonocemi kvůli nedostatku bílkovin a v jeho důsledku negativnímu ovlivnění psychiky členů rodiny.

Suroviny

  • 500 g brokolice
  • 1 jarní cibulka
  • 1 hrnek vlašských ořechů (přibližně 75 g)
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 malý stroužek česneku
  • pepř
  • sůl

Postup


Brokolici očistěte, rozeberte na růžičky a stonek oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Brokolici dejte do hrnce, přidejte 100 ml vody, hrnec zakryjte pokličkou a rychle uveďte do varu. Pak stáhněte výkon plotýnky na minimum a brokolici nechte dusit.



Mezitím očistěte jarní cibulku a nakrájejte ji nadrobno. Do sekacího nástavce ponorného mixéru nasypte vlašské ořechy a ovesné vločky.



Ořechy a ovesné vločky rozmixujte najemno. Když je brokolice téměř měkká, přidejte k ní do hrnce jarní cibulku a ještě krátce poduste.



Měkkou brokolici s jarní cibulkou rozšťouchejte a přidejte k nim rozmixované ořechy a ovesné vločky, prolisovaný česnek, pepř a sůl. Promíchejte, hrnec zakryjte pokličkou a nechte 15 minut stát.



Poté směs dobře propracujte, navlčenýma rukama z ní tvarujte karbanátky a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Karbanátky upečte při 200 °C do zlatohněda.

Žádné komentáře:

Okomentovat