neděle 8. března 2015

Jemný bílý špaldový toastový chléb

Share Button
Jemný bílý špaldový toastový chléb

Bílé pečivo sice zrovna zdravé není, ale chutná báječně. Jednou za čas proto přimhouřím obě oči a peču - alespoň z bílé špaldové mouky a i trochu celozrnné špaldové tam přisypu. A pak si to náležitě vychutnám. Tenhle toastový chléb je uvnitř nadýchaný a měkký, sandwiche vám z něj tedy moc nepůjdou. Ale opečte ho nasucho v toastovači a uvidíte, že tohle je přesně ta úprava, ke které byl stvořen. Dobrý je i jen tak, moje dcerka preferuje neopečený. Upravila jsem si recept z knihy Bread Bible od Rose Levy Beranbaum na bezmléčný za použití špaldové mouky, která o něco méně saje. Je možné použít instantní i sušené droždí, se sušeným jen bude potřeba o trochu delší kynutí. Pro zlepšení chuti je možné kvásek po jedné hodině kynutí uložit na 8 až 24 hodin do chladničky a hodinu před přípravou těsta ho vyndat.

Suroviny

  • 180 g hladké špaldové mouky
  • 50 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 260 g tekutého ovesného "mléka"
  • 30 g rýžového sirupu
  • 1/2 lžičky instantního nebo 1 lžička sušeného droždí

  • 230 g hladké špaldové mouky
  • 1/2 lžičky instantního nebo 1 lžička sušeného droždí

  • 75 g za studena lisovaného olivového oleje
  • 10 g nerafinované mořské soli

Postup


Ve vyšší misce dobře prošlehejte ovesné "mléko" s rýžovým sirupem, jemně mletou celozrnnou špaldovou moukou, 180 g hladké špaldové mouky a polovinou lžičky instantního nebo 1 lžičkou sušeného droždí. Těstíčko shrňte stěrkou ze stěn misky dolů. V misce smíchejte 230 g hladké špaldové mouky s polovinou lžičky instantního nebo 1 lžičkou sušeného droždí. Tuto směs rovnoměrně nasypte na těstíčko ve vyšší misce a misku zakryjte potravinářskou fólií.



Kvásek nechte na teplém místě 1 až 4 hodiny kynout, měl by částečně probublat moučnou peřinkou. K vykynutému kvásku přidejte sůl a olivový olej, těsto promíchejte vařečkou, pak přesuňte veškerý obsah misky na pracovní plochu. Vypracujte měkké lepkavé těsto, zakryjte ho na 20 minut obrácenou miskou a poté znovu propracujte. Poté by mělo být pružné a jen velmi lehce se chytat k prstům, pokud je příliš lepivé, zapracujte do něj ještě trochu mouky.



Vypracované těsto přesuňte do dostatečně velké mísy vymazané olejem, zakryjte ji potravinářskou fólií a těsto nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem, mělo by to trvat 1,5 až 2 hodiny. Poté ho opatrně vyndejte na pracovní desku a jemně vytvarujte do tvaru obdélníku, snažte se zachovat co nejvíce bublinek. Jednu třetinu těsta přeložte přes jeho střed a poté přes ni přeložte třetinu z druhé strany. Nyní postup překládání zopakujte, ale ve směru kolmém na předchozí.



Opět přesuňte těsto do dostatečně velké mísy vymazané olejem, zakryjte ji potravinářskou fólií a těsto nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem, mělo by to trvat 1 až 2 hodiny. Poté ho opatrně vyndejte na pracovní desku a jemně, aby nekleslo, ho vytvarujte do tvaru obdélníku.



Prsty propíchněte ty největší bubliny. Jednu třetinu těsta přeložte přes jeho střed a poté přes ni přeložte třetinu z druhé strany. Prsty znovu propíchněte ty největší bubliny. Obdélník těsta si umístěte kratší stranou směrem k vám.



Z horní strany začněte těsto pevně rolovat směrem k sobě, po každé otočce přimáčkněte hranou dlaně zarolovaný a volný konec těsta k sobě. Pozor, abyste těsto nestáčeli příliš volně a nevznikaly vám uvnitř vzduchové mezery, hotový chléb by poté nedržel při krájení pohromadě.



Srolovaný válec těsta vyválejte pomocí dlaní na délku o kousek větší, než je délka formy. Uvedené množství těsta je na chléb, který se vejde do klasické české chlebíčkové formy o délce 30 cm, šířce 11 cm a výšce 8 cm. Formu vymažte olejem, okraje válce těsta zahněte dospodu a vložte ho do formy. Formu zakryjte naolejovanou potravinářskou fólií a chléb nechte na teplém místě kynout 1,5 až 2 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem. Vykynutý chléb nahoře po délce, pokud chcete, opatrně nařízněte velmi ostrým nožem.



Na dno trouby dejte starý malý pekáček, mřížku na položení formy umístěte do spodní části trouby a přibližně 45 minut před začátkem pečení začněte troubu rozehřívat na 180 °C. Do pekáčku na dně trouby pak nalijte 100 ml ledové vody, do trouby ihned vložte formu s vykynutým chlebem a pečte jej přibližně 50 minut do zlatohněda. V polovině pečení formu s chlebem otočte, aby se upekl rovnoměrně. Formu s upečeným chlebem nechte trochu zchladnout, poté chléb opatrně vyklopte, aby se nesrazil, a nechte ho na mřížce úplně vystydnout, bude to trvat zhruba 1 hodinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat