úterý 3. března 2015

Mandlový čerstvý krémový "sýr"

Share Button
Veganský mandlový čerstvý krémový sýr

Zkoušela jsem vyrobit pečenou mandlovou "fetu", ochutnala jsem ale i hmotu ještě před pečením a úplným dokápáním. Zjistila jsem, že to chutná velmi dobře, z mého pohledu dokonce lépe než hotový výsledek původního receptu. Objevila jsem tak náhradu čerstvého krémového sýra, tvarohu, ricotty nebo Lučiny, prostě bílý mazací základ pomazánek. Zatím mám otestovanou tuto slanou verzi, chystám se ale vyzkoušet i variantu sladkou.

Suroviny

  • 125 g loupaných mandlí (nebo o trochu více neloupaných, ty je po namočení třeba oloupat)
  • 1 malý stroužek česneku
  • 50 ml citrónové šťávy
  • 3 lžíce za studena lisovaného olivového oleje
  • 1 lžička nerafinované mořské soli

Postup


12 hodin předem namočte mandle do studené vody, pokud jste použili neloupané, pak je poté oloupejte (mělo by to jít i bez spaření).



Ke szeným mandlím přidejte oloupaný česnek, citrónovou šťávu, 100 ml čerstvé studené vody, olivový olej a sůl.



Směs rozmixujte co nejvíc dohladka. Já vše nejprve zpracuju v sekacím nástavci mixéru, pak hrudkovitou směs přeliju do úzké vysoké nádoby a použiju ponorný mixér.



Rozmixovanou směs nalijte do menšího cedníku či jiné podobné nádoby (já jsem použila struhadlo na halušky) vyložené hustě tkaným látkovým ubrouskem a nechte v chladničce 6 až 8 hodin vykapávat. Hotový "sýr" skladujte v uzavřené nádobě v chladničce, vydrží 2 až 3 dny.

Žádné komentáře:

Okomentovat