pondělí 30. března 2015

Špaldové english muffins

Share Button
Špaldový english muffin s vejcem, špenátem a holandskou omáčkou

Recept na toto tradiční anglo-americké pečivo možná nevypadá na první pohled snadně, ale obtížný opravdu není. Hlavní zvláštností je, že se vykynuté bochánky nepečou v troubě, ale opékají na silnostěnné pánvi nebo grilovací desce. Obvykle se pak ještě rozříznou nebo pomocí vidličky roztrhnou na poloviny a na řezné straně nasucho otoastují nebo osmahnou na másle či margarínu. Rozpůlené english muffins můžete uchovat až několik týdnů v mrazničce a po rozmrznutí je teprve otoastovat či osmahnout. Původní recept je od Rose Levy Beranbaum z její kuchařky Bread Bible. Neobsahuje vejce, já jsem si ho ještě uzpůsobila na bezmléčný a špaldový. Kromě toho, že jsem se už dřív snažila náš jídelníček od klasické přešlechtěné pšenice se špatně stravitelným lepkem a jinými agresivními bílkovinami odlehčit, začala jsem totiž ve druhé třetině těhotenství na ni i alergicky reagovat. Prastarou odrůdu, tedy špaldu, ale snáším dobře.

Suroviny

  • 160 g špaldové mouky (já míchám hladkou a jemně mletou celozrnnou)
  • 150 g tekutého ovesného "mléka"
  • 20 g medu
  • 1/2 lžičky instantního droždí

  • 160 g špaldové mouky (např. směs hladké a jemně mleté celozrnné)
  • 1/2 lžičky instantního droždí
  • 40 g změklého másla, můžete-li ho, nebo kvalitního bezmléčného margarínu (já používám bio Alsan)
  • 8 g (1,5 lžičky) nerafinované mořské soli

  • přibližně 40 g kukuřičné krupice
  • několik lžiček změklého másla, pokud ho snesete, nebo kvalitního bezmléčného margarínu (např. bio Alsan)

Postup


Ve vyšší misce dobře prošlehejte ovesné "mléko" s medem, 160 g špaldové mouky a polovinou lžičky instantního droždí, těstíčko shrňte stěrkou ze stěn misky dolů. V misce smíchejte 160 g špaldové mouky s polovinou lžičky instantního droždí, tuto směs rovnoměrně nasypte na těstíčko ve vyšší misce a misku zakryjte potravinářskou fólií.



Kvásek nechte na teplém místě 1 až 4 hodiny kynout, měl by částečně probublat moučnou peřinkou. K vykynutému kvásku přidejte sůl a máslo či margarín, těsto promíchejte vařečkou, pak přesuňte veškerý obsah misky na pracovní plochu. Vypracujte měkké lepkavé těsto, zakryjte ho na 20 minut obrácenou miskou a poté znovu propracujte. Těsto by mělo být pružné a jen lehce se chytat k prstům, pokud je příliš lepivé, zapracujte do něj ještě trochu mouky.



Vypracované těsto přesuňte do dostatečně velké mísy vymazané olejem, zakryjte ji potravinářskou fólií a těsto nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem, mělo by to trvat přibližně 1,5 hodiny. Poté ho opatrně vyndejte na pracovní desku a pomocí prstů stlačte a jemně prohněťte. Opět přesuňte těsto do mísy vymazané olejem, zakryjte ji potravinářskou fólií a těsto tentokrát uložte na 1 až 24 hodin do chladničky.



Zpevněné studené těsto rozválejte na placku vysokou 0,6 cm a postupně vykrajujte kolečka o průměru 9 cm. Podle potřeby odkrojky těsta jemně prohněťte dohromady, znovu rozválejte na placku a pokračujte ve vykrajování, celkem byste měli získat 10 koleček. Vykrájená kolečka se trochu stáhnout, zmenší, umístěte je na prkénko vysypané kukuřičnou krupicí a posypte je s ní i z horní strany. Prkénko zakryjte utěrkou a nechte english muffins na teplém místě kynout zhruba jednu hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.



Rozehřejte silnostěnnou pánev či grilovací desku při mírném výkonu. Pánev nebo desku potřete trochou másla nebo margarínu a opatrně na ni postupně přesouvejte jednotlivé english muffins a pomalu je opékejte z jedné strany asi 10 minut, pak je otočte na opět pomazanou pánev či desku a opečte je i z druhé strany.



Hotové english muffins nechte na mřížce vychladnout a pak je nožem nebo pomocí vidličky rozpulte. Před podáváním je na řezné straně nasucho otoastujte nebo osmahněte na margarínu či másle. Můžete je podávat např. s pošírovaným vejcem, dušeným špenátem a holandskou omáčkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat