neděle 12. dubna 2015

Limetková rýže

Share Button
Limetková rýže

Rýži prostě máme rádi a basmati asi nejraději. Nedávno jsem objevila mexicky inspirovaný recept na rýži s limetkovou šťávou a koriandrem a trochu si s ním ještě pohrála. Hotová rýže je nadýchaná, voňavá a jen lehce ochucená, svěží. Bílá rýže není žádný výživový zázrak, obsahuje hlavně sacharidy. Na druhou stranu celozrnná rýže prý obsahuje mnohem více arsenu, tak si vyberte. Já hlasuju pro střídání příloh a celkově pestrou stravu.

Suroviny

  • 1 hrnek bílé basmati rýže
  • 1 lžíce za studena lisovaného kokosového oleje
  • 1 limetka
  • hrst lístků koriandru
  • půl lžičky nerafinované mořské soli

Postup


Rýži alespoň hodinu předem namočte do studené vody a poté ji nechte na cedníku okapat. V hrnci uveďte do varu 1,5 hrnku vody, poté přidejte rýži, kokosový olej a sůl. Obsah hrnce přiveďte do varu a promíchejte. Hrnec přiklopte pokličkou, výkon plotýnky stáhněte na minimum a rýži uvařte téměř doměkka (tzv. na skus), bude to trvat přibližně 10 minut. Poté plotýnku vypněte a rýži ještě nechte pět minut dojít v hrnci zakrytém pokličkou.



Mezitím z limetky ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Najemno nasekejte koriandrovou nať.



Do měkké uvařené rýže opatrně vidličkou vmíchejte limetkovou kůru a šťávu a koriandrovou nať a ihned rýži podávejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat