neděle 19. dubna 2015

Těstoviny "carbonara" s kešu-sezamovým "parmezánem"

Share Button
Těstoviny carbonara s kešu-sezamovým parmezánem

Máte chuť na těstoviny carbonara, ale nemůžete mléčné výrobky a ani pšenici (nebo vůbec lepek)? I přesto si můžete připravit tento pokrm ve verzi velmi blízké té původní. Sehnat bezlepkové těstoviny už dnes není problém, já obvykle kupuju kukuřičné nebo rýžovo-kukuřičné. Pak už jen zbývá vyřešit, jak se obejít bez sýra. Do omáčky přijde trocha česneku a víc vajec a kdo chce, může navrch přidat veganský "parmezán". Na internetu najdete několik jeho verzí, obvykle obsahují kešu ořechy a lahůdkové droždí. Moje sestra recept doladila přidáním neloupaných sezamových semínek.

Suroviny

  • hrst kešu ořechů
  • hrst neloupaného (natural) sezamového semínka
  • hrst sušeného lahůdkového droždí

  • 200 g kvalitní slaniny (já používám Strécův bok od Pandrholy)
  • 4 stroužky česneku
  • 6 vajec
  • 500 g bezlepkových těstovin (já jsem tentokrát použila rýžovo-kukuřičné rigatoni)
  • nerafinovaná mořská sůl
  • černý pepř

Postup


Do mixéru vložte kešu ořechy, sezam, lahůdkové droždí a půl lžičky soli. Směs je potřeba rozmixovat na drobivou pastu. Já vše nejprve zpracuju v sekacím nástavci mixéru, pak hrubou hrudkovitou směs přesypu do úzké vysoké nádoby a použiju ponorný mixér.



Kešu-sezamový "parmezán" můžete udělat ve větší dávce a uchovat až několik týdnů zavřený ve skleničce v chladničce.



Česnek oloupejte a nadrobno nasekejte. Slaninu nakrájejte na drobné kostičky. Vejce rozšlehejte s tročkou soli a s čerstvě namletým černým pepřem.



Ve velké pánvi (např. woku) na mírném plameni vyškvařte slaninu, pak v ní nechte zpěnit česnek a plotýnku vypněte. Mezitím podle návodu na obalu uvařte v osolené vodě těstoviny.



Do horké slaniny s česnekem vmíchtejte scezené uvařené těstoviny a nakonec za stálého míchání přidejte rozšlehaná ochucená vejce, měla by se vytvořit krémová omáčka. Pokud je omáčka řídká, obsah pánve za stálého míchání opatrně zahřejte, ale pozor, ať se vám vejce nesrazí, těstoviny s míchanými vejci nechcete. Těstoviny obalené omáčkou rozdělte na talíře, posypte kešu-sezamovým "parmezánem" a ihned podávejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat