úterý 19. května 2015

Mléčná rýže z mandlového "mléka"

Share Button
Mléčná rýže z mandlového mléka

Na tento blog jsem přidala recepty už na několik druhů rostlinného "mléka", konkrétně na lískooříškové, kokosové, arašídové a fermentované rýžové. Tentokrát přináším recept na "mléko" mandlové (nijak zvlášť se ale neliší od lískooříškového) a z něj a rýže připravený dezert či snídani. Místo skořice můžete použít vanilku, čokoládu nebo jakékoliv jiné ochucení.

Suroviny

  • 75 g neloupaných mandlí
  • 1 hrnek lepkavého druhu rýže (můžete použít kulatozrnnou, mléčnou, jasmínovou, já zrovna měla doma rýži na sushi)
  • rýžový sirup
  • skořice
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup


Mandle namočte na alespoň 8 hodin do vody, poté z nich slijte vodu a propláchněte je. Vložte je do mixéru a přilijte k nim 600 ml čerstvé vody. Mandle s vodou mixujte několik minut, až tekutina zbělí a zpění se.



Rozmixovanou směs mandlí s vodou přeceďte přes velmi jemný cedník, mixér vypláchněte 150 ml studené vody a také přeceďte. Zbytek v cedníku dobře vymačkejte (drť můžete použít do muffinů nebo sušenek). Výsledné mandlové "mléko" promíchejte a použijte na vaření mléčné rýže nebo ho v uzavíratelné nádobě uložte do ledničky a co nejdříve spotřebujte. Do druhého dne by mělo vydržet, ale čerstvé je nejchutnější a nejvýživnější.



Ve stejnou dobu jako mandle odděleně namočte rýži a poté ji přeceďte. Do hrnce nalijte veškteré mandlové "mléko" (budou ho přibližně 3 hrnky), vsypte okapanou rýži a přidejte špetku soli. Hrnec zakryjte pokličkou a jeho obsah při mírném výkonu plotýnky za občasného promíchání uveďte do varu.



Rýži v mandlovém "mléce" vařte v hnrci zakrytém pokličkou při nejmenším výkonu za občasného promíchaní, až bude velmi měkká, kašovitá, podle potřeby přilijte trochu vody. Do uvařené rýže vmíchejte podle chuti rýžový sirup a skořici.



Ještě horkou mléčnou rýži rozdělte do skleniček nebo misek, nechte zchladnout na pokojovou teplotu, zakryjte potravinářskou fólií a dejte vychladit do ledničky. Poté ji, pokud chcete, ozdobte a podávejte.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, od kterého měsíce věku dítěte mohu dělat mandlová "mléka"? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to záleží na vás ... určitě ale začít opatrně, od trošky (u starší jsem zavedla kolem 10. měsíce, u mladšího kolem 6. měsíce)

      Vymazat