Přílohové knedlíky nemusíte omezovat jen na bramborové a kynuté. Můžete vyzkoušet třeba kukuřičné (polentové), jahelné, rýžové a nebo tyto ovesné. Inspirovalala jsem se receptem z JímeJinak, ale ještě víc jsem ho zjednodušila.
Suroviny
- 2 hrnky ovesných vloček
- 1/4 lžičky nerafinované mořské soli
Postup
Ovesné vločky rozemelte v sekacím nástavci ponorného mixéru. Část bude nadrcená nahrubo, část najemno a část až na mouku.
K nasekaným ovesným vločkám přidejte sůl a zalijte je jedním hrnkem vroucí vody. Spařené vločky nechte 5 minut stát, pak promíchejte a nechte stát ještě 10 minut. Poté směs propracujte na těsto.
Z ovesného těsta lžící odkrajujte kousky a mírně navlhčenými dlaněni tvořte knedlíčky o velikosti o trochu menší než pinpongové nebo golfové míčky. Hotové knedlíčky vařte ve vroucí vodě přibližně 7 až 10 minut, až vyplavou na povrch a několik minut navíc. Jeden pak můžete zkusit vylovit a rozkrojit, jestli je hotový. Uvařené ovesné knedlíky sceďte, rozkrájejte na poloviny a podávejte jako přílohu k dušenému masu či zelenině.
Super recept :) Je velmi jednoduchý a mé malé nejedlici knedlíčky moc chutnají. Udělala jsem k nim kedlubnovo-jablečné zelí...no, zelí zůstalo netknuté, ale knedlíčky vyďobávala :). Já si do nich přidala bylinky a moc jsem si pochutnala. Děkuji za recept. Petra
OdpovědětVymazatjsem ráda, že chutnaly :-)
VymazatDělal jsem knedlíčky (nebo noky?) už poněkolikáté a musím říct, že jsem velmi spokojen. Tak jednoduchý recept a přitom tak chutný, to je prostě paráda. Dělávám je k masům s omáčkami jako zdravou alternativu k houskovým knedlíkům a vyhrávají u mne na celé čáře. Jediná změna, kterou jsem po prvním pokusu udělal je, že už je nevařím ve vodě, ale v páře na pařáčku 15-20 minut a jsou opravdu výborné.
OdpovědětVymazat👍
Vymazat