úterý 19. května 2015

Smažený řízek

Share Button
Smažený řízek

Tentokrát nepůjde o ukázku zdravé výživy, ale radost manželovi a dcerce udělá snad pokaždé, když už se přesvědčím k činu. Řízek je česká klasika, ten můj je ale bez lepku a bez mléka a používám drobnou vychytávku ke změkčení masa. Sádlo má vysoký kouřový bod, proto se výborně hodí na smažení. A budu se opakovat - kvalitní neztužené nasycené tuky nejsou nezdravé, i když nám to bylo léta podsouváno. Takže, pokud už děláte řízky, smažené na sádle budou aspoň o fous zdravější než smažené na rafinovaném slunečnicovém oleji.

Suroviny

  • 450g plátků libového masa na řízky (z krůtích prsou, vepřové nebo telecí kýty)
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 1 vejce
  • kukuřičná strouhanka (já kupuju od firmy Countrylife, na uvedené množství masa mi vystačí přibližně polovina balíčku)
  • černý pepř
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup


Plátky masa naklepejte (paličkou nebo tupou hranou velkého nože), z obou stran osolte, opepřete a potřete citrónovou šťávou. Nechte je při pokojové teplotě přibližně půl hodiny odpočívat.



Vejce vidličkou rozšlehejte s jednou lžící vody. Plátky masa postupně po jednom smočte v rozšlehaném vejci a obalte ve strouhance, dobře ji na maso přimáčkněte.



Obalené řízky usmažte při středním výkonu plotýnky na sádle. Ještě teplé je podávejte s vařenými bramborami, bramborovou kaší, bramborovým salátem a zeleninou či jak to máte rádi.

Žádné komentáře:

Okomentovat