neděle 3. května 2015

Ultimativní paleo čokoládový dort

Share Button
Ultimativní paleo čokoládový dort

Miluju hořkou čokoládu. Takže jaký jiný dort bych si měla upéct k narozeninám než čokoládový? Trošku jsem si upravila jeden recept na paleo čokoládový dort. Pokud nechce pokoušet svou vůli, těsto před pečením neochutnávejte (samozřejmě, že jsem ochutnala, dort byl ale zachráněn za cenu likvidace několika kousků paleo lískooříškového čokoládového nugátu). Výsledný dort není ani suchý, ani mazlavý. Je skrz na skrz hutně čokoládový, ale ne tuhý. Nevím, co víc k němu napsat. Vyzkoušejte a ... zapomeňte na černé svědomí z mlsání a tenhle dort si prostě užijte. Však je plný hořčíku, polyfenolů a zdravých tuků a neobsahuje ani špetku mouky nebo rafinovaného cukru. A pokud máte potřebu dort odlehčit, podávejte k němu ovoce, výborně bude chutnat s mangem nebo jahodami.

Suroviny

  • 100 g kakaového másla (např. z Čokoládovny Troubelice)
  • 200 g medu
  • 1 avokádo
  • 2 banány
  • 200 g kakaového prášku (neodtučněného, alkalicky neupraveného, nejraději mám z Čokoládovny Troubelice)
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 6 vajec

Postup


Nachystejte si všechny potřebné suroviny. Pomalu rozehřejte kakaové máslo s medem.



Avokádo rozpulte, vyndejte pecku a dužninu ze slupky vydlabte lžící. Banány oloupejte a rozlomte na několik kousků. Avokádo rozmixujte společně s banány dohladka.



Do rozmixovaného avokáda s banány postupně vmixujte po částech kakaový prášek s vanilkou a tekuté kakaové máslo s medem.



Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte na sníh, který se udrží ve tvaru špiček. Žloutky postupně vmixujte do kakaové avokádovo-banánové směsi a poté do ní opatrně vmíchejte bílkový sníh.



Těsto nalijte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pečicím papírem jemně potřeným kokosovým olejem. Dort vložte do trouby rozehřáté na 190 °C a pečte přibližně 40 minut (zkuste zapíchnout špejli, upečené těsto by nemělo být tekuté, ale ani suché). Poté dort nechte úplně vychladnout (trochu spadne, nelekněte se) a přendejte ho na servírovací talíř. Pokud chcete, ozdobte ho např. ovocem. Zakrytý vydrží v chladničce dobrý až několik dnů.

10 komentářů:

  1. Katy co myslíš prosím tě tím, že vydrží zakrytý několik dní? Jak moc má být zakrytý? Musí být ve folii? Teď jsem ho dopekla a nevím jestli ho zdobit už teď nebo ho zakrýt a dozdobit zítra těsně před podáváním...
    Děkuju!

    OdpovědětVymazat
  2. Naprostá mana! x-)
    Podávala jsem ho s kopečkem šlehačky a zdobila kiwi a malinami - úspěch největší! ;-) Díky

    OdpovědětVymazat
  3. dalo by se, prosim bez medu? cim nahradit? dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nejspíš by fungoval (a s kakaem rozhodně ladil) datlový sirup ... možná panela nebo kokosový cukr a trocha vody, ale těžko říct

      Vymazat
  4. úžasný recept tak jako Váš web, určitě vyzkouším :) děkuji! je možné nahradit kakaové máslo máslem klasickým? momentálně doma kakaové máslo nemám. děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemám tušení ... kakaové máslo má jiné vlastnosti (při pokojové teplotě je tvrdé) i chuť

      Vymazat
  5. Dobrý den, mám dotaz trochu mimo, ale při objednávání surovin na tento dort jsem narazila na banánovou mouku http://www.cokoladovnatroubelice.cz/mouky-bezlepkove/bananova-mouka--ze-sladkych-bananu/ a chtěla jsem se zeptat, jestli s ní máte zkušenost při pečení? Dškuji a přeji příjemný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, zkušenosti s ní zatím nemám, ale chci ji vyzkoušet - a taky plantainovou mouku.

      Vymazat