pondělí 29. června 2015

Knedlíky z rýže a/nebo jáhel

Share Button
Rýžové šišky s máslem, datlovým sirupem, mletým mákem a třešněmi

Z uvařených jáhel, rýže nebo jejich směsi a rýžové mouky můžete uvařit plněné knedlíky, malé knedlíčky nebo šišky, které budete podávat naslano jako přílohu nebo nasladko jako snídani, svačinu nebo i oběd.

Vyšla jsem z receptů uveřejněných na blogu JímeJinak, kde do rýžových a jahelných knedlíků používají pohankovou mouku. Já její chuť ale nemám ráda, proto jsem ji zaměnila za mouku rýžovou. Poměry surovin blíže neuvádím, hodně záleží na tom, jaký druh obilnin použijete, jestli budou dostatečně vychladlé nebo uvařené dokonce předchozí den.

Suroviny

  • jáhly, rýže nebo oboje
  • hladká rýžová mouka
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup


Rýži či jáhly odměřte hrnkem a propláchněte, pokud použijete oba druhy obilnin, vařte je zvlášť. Rýži uvařte doměkka v jedenapůlnasobku vody, jáhly v dvojnásobku. Uvařenou obilninu nechte vyhladnout na pokojovou teplotu, jinak byste museli přidat příliš mnoho mouky. Jestliže použijte v chladničce skladovanou obilninu uvařenou přechozí den, možná k ní bude naopak potřeba přidat trochu teplé vody, aby se těsto spojilo.



Ke zchladlé uvařené obilnině postupně přisypávejte rýžovou mouku a těsto dobře rukama propracovávejte. Přidejte tolik mouky, aby těsto dobře drželo tvar a nebylo ani příliš mazlavé, ale ani drobivé, mělo by se trochu lepit na ruce.



Navlhčenými dlaněni z těsta tvořte malé knedlíčky, šišky nebo plněné knedlíky. Ty poté uvařte v mírně osolené vroucí vodě, až vyplavou na povrch. Jeden kousek pak můžete zkusit vylovit a rozkrojit, jestli je hotový. Uvařené malé knedlíčky, šišky nebo plněné knedlíky sceďte a ihned podávejte. Je možné je nechat vychladnout a skladovat v chladničce až dva dny a před podáváním ohřát.

Žádné komentáře:

Okomentovat