středa 15. července 2015

Citrónovo-meduňkový sorbet

Share Button
Citrónovo-meduňkový sorbet

Sorbet je jednoduchý, lehounký, ledově studený dezert. Ten můj je intenzivně citrónový, hodně kyselý, trochu sladký a jen jemně bylinný. Neobsahuje rafinovaný cukr, ale přesto je třeba ho, ostatně jako vše sladké, mlsat s mírou. Bílkový sníh není nutné přidávat, ale sorbet ještě více odlehčí, zjemní. Komu vadí med, nechť se nezdráhá a zamění ho třeba za rýžový sirup nebo jiné sirupovité sladidlo s nepříliš výraznou chutí.

Suroviny

  • 5 chemicky neošetřených (bio) citrónů
  • 1 hrnek vody
  • hrst listů meduňky
  • 15 lžic medu
  • 1 bílek (není nutný)
  • špetka nerafinované mořské soli (není nutná)

Postup


Z jednoho citrónu ostrouhejte kůru a ze všech pěti citrónů vymačkejte šťávu. K citrónové šťávě a kůře přidejte meduňku, med a vodu a vše důkladně rozmixujte. Směs poté přeceďte přes jemné sítko.



Přecezenou směs na sorbet vložte do mrazničky, jakmile začne tuhnout, promíchejte ji lžící a vraťte zpět. Pokud chcete, vyšlehejte bílek se špetkou soli na pevný sníh a jemně ho vmíchejte do polotuhé sorbetové směsi.



Poté sorbetovou směs opět vložte do mrazničky a občas během mražení promíchejte, případně tuhnoucí hmotu jednou projeďte ponorným mixérem. Dostatečně zmražený citrónovo-meduňkový sorbet podávejte, v mrazničce ho ale můžete skladovat až několik týdnů.

Žádné komentáře:

Okomentovat