středa 15. července 2015

Kokosová zmrzlina zdobená hořkou čokoládou

Share Button
Kokosová zmrzlina zdobená hořkou čokoládou

Pokud jste se někdy v obchodě podívali na složení nanuku typu eskymo a není vám jedno, co jíte, pravděpodobně jste ho zase vrátili zpátky do mrazáku. Ale chutě na kokosovou zmrzlinu s čokoládovou polevou vás třeba nepřešly. I takové chutě jde uspokojit a nemusí to být úplně nezdravé. Nebude potřebovat sáhodlouhý seznam surovin a ani speciální kuchyňské vybavení, dokonce se obejdete i bez zmrzlinovače. I vegani si jistě poradí a med nahradí jiným tekutým sladidlem, např. rýžovým sirupem.

Suroviny

  • 500 ml v ledničce dobře vychlazeného alespoň 60 % kokosového "mléka" bez aditiv (já použila značku AROY-D)
  • 5 lžic (nebo dle chuti víc) medu
  • polovina vanilkového lusku
  • na zdobení 120 g rozpuštěné kupované vysokoprocentní hořké čokolády nebo domácí čokolády z 55 g kakaového másla, 20 g datlového sirupu a 45 g neodtučněného kakaového prášku

Postup


Otevřete vychlazené kokosové "mléko", slijte tekutou část do malého kastrůlku a pevnější část uložte zpět do chladničky. K tekuté části přidejte med a vyškrábnutou dřeň z vanilkového lusku i rozkrojený lusk a uveďte do varu. Poté směs přeceďte přes jemné sítko, nechte zchladnout na pokojovou teplotu a dejte vystydnout do chladničky.



Jakmile bude kokosovo-vanilkovo-medová směs studená, vložte ji do mrazáku. Když začne tuhnout, vyšlehejte studenou tuhou část z kokosového "mléka" (kokosovou "smetanu"). Nešlehejte příliš rychle, abyste si kokosovou "šlehačku" nerozbíjeli, a vydržte šlehat dostatečně dlouho.



Do tuhnoucí kokosovo-vanilkovo-medové směsi opatrně vmíchejte ušlehanou kokosovou "šlehačku", vložte do mrazničky a občas během mražení promíchejte, případně ještě polotuhou hmotu jednou projeďte ponorným mixérem. Hotovou kokosovou zmrzlinu skladujte v mrazničce, vydrží minimálně dva týdny. Několik minut před podáváním ji vyndejte z mrazničky, aby nebyla tak tuhá a šla nabírat. Poté ji pocákejte rozpuštěnou čokoládou a ihned podávejte.

2 komentáře:

  1. mňamka, teda já vás miluju <3 :DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neskromně tvrdím, že tahle byla fakt povedená :-) ... a letos jsem ji nedělala, zkoušela jsem jiné druhy, hm, asi to napravím, zrovna jsme dneska koupila "mlíko"

      Vymazat