úterý 11. srpna 2015

Rajská omáčka

Share Button
Rajská omáčka

Mým zásahům se nevyhnul ani klasický český recept na rajskou omáčku. Bílou pšeničnou mouku jsem vyměnila za mouku rýžovou a omáčku tak odlehčila od lepku, jinak jsem moc neřádila, slibuju. Vodu můžete podle toho, s čím bude rajskou omáčku podávat, nahradit masovým, zeleninový či luštěninovým vývarem. Je na vás, jestli jako zdroj bílkovin zvolíte např. vařené hovězí maso, plátek kuřecích prsou, sekanou pečeni, masové kuličky a nebo třeba vařené velké bílé fazole a jako přílohu kynutý houskový knedlík, rýžové/jahelné šišky, ovesné knedlíčky, těstoviny nebo rýži.

Suroviny

  • 25 g másla (pokud můžete) nebo margarínu (používám Alsan)
  • 2 oloupané a nadrobno pokrájené cibule
  • 2 bobkové listy
  • 1 malý svitek skořice
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • 2 lžíce hladké rýžové mouky
  • med
  • 690 g rajčatové passaty (hustých pasírovaných rajčat)
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup


Na tuku dosklovita osmahněte cibuli, přidejte koření a rýžovou mouku a za stálého míchání asi minutu nechte smažit, bublat.



K horké jíšce s kořením přidejte 1 lžíci medu, rajčatovou passatu, 200 ml vody a jednu lžičku soli. Dobře rozmíchejte metličkou a rychle uveďte do varu. Stáhněte výkon plotýnky na minimum a rajskou omáčku vařte za častého míchání přibližně půl hodiny.



Z provařené rajské omáčky vyndejte koření (pokud nepoužíváte gázový sáček či kovové vajíčko na koření a nepovede se vám vylovit pepř, nevadí, jen budou v omáčce tmavší tečky) a ponorným mixérem ji rozmixujte dohladka. Podle potřeby omáčku nařeďte vodou, dochuťte ji medem a solí a podávejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat