úterý 11. srpna 2015

Špaldové loupáčky

Share Button
Špaldové loupáčky

Loupáčky neboli sladké kynuté rohlíky sypané mákem jsou klasické české snídaňové a svačinové pečivo. Obvykle se podávají se sklenicí mléka, hrnkem kakaa či bílé kávy. A to bych nebyla já, abych si ten recept neupravila - z části z nutnosti, z části dobrovolně. Kvůli našim alergiím a kvůli alespoň částečnému ozdravění do loupáčků používám špaldovou mouku, rostlinné "mléko", sádlo nebo kokosový olej a med.

Suroviny

  • 600 g špaldové mouky (hladké nebo jemně mleté celozrnné či jejich směsi)
  • 12 g sušeného, nebo 6 g instantního, nebo 20 g čerstvého droždí
  • špetka nerafinované mořské soli
  • 200 g rostlinného "mléka" (měla jsem špaldovo-mandlové) nebo o trochu méně vody
  • 150 g medu
  • 100 g vepřového sádla nebo kokosového oleje (nebo, pokud můžete, tak 75 g másla s 25 g sádla)
  • 2 vejce

Postup


V míse smíchejte mouku se solí, uprostřed udělejte důlek a nasypte do něj droždí. Do důlku nalijte část vlažného "mléka" (nebo vody) a rozmíchejte ho s droždím a trochou mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek nechte kynout přibližně 15 minut, až začne bublat a nabývat na objemu. Přidejte med, rozpuštěný vlažný tuk, 2 žloutky a zbylé vlažné "mléko".



V míse vypracujte hrubé těsto, přesuňte ho na vál a propracujte, až bude hladké a pružné. Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií nebo utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout zhruba 1,5 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.



Vykynuté těsto rozdělte na 16 dílů a vytvarujte z nich rohlíky, které rozložte na dva plechy vyložené pečicím papírem. Plechy zakryjte utěrkou a rohlíky nechte na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.



Vykynuté rohlíky potřete bílkem, posypte mákem a loupáčky upečte (přibližně 15 minut) při 200 °C dozlatova, nejprve jeden plech a poté druhý.



22 komentářů:

  1. Zdravim, testo mi nakynulo, rohliky ani po vice nez hodine ne :-( je mozne, ze jsem je moc tesne zamotala? Jsou i jako hutne rohliky dobre. :-)
    A nedala by se spaldova mouka nahradit z casti jinou bezlepkovou moukou? Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná nevystydlo moc těsto? Špalda je na to trochu háklivější, déle pak trvá, než se kynutí rozběhne. Bezlepkové mouky nevím (špalda lepek obsahuje), jak zvládnou udržet kynuté těsto, kolem 10% bezlepkové by těsto ustát mohlo (příště vyzkouším).

      Vymazat
    2. také se mi stalo to samé, těsto vykynulo, rohlíky pak už ne...

      Vymazat
    3. zkuste dát kynout fakt do tepla (kolem 35 až 40 stupňů), já mám program kynutí na troubě, to pak těsno kyne i kratší dobu, než je v receptu

      Vymazat
    4. mrzí mě, že se vám recept nevyvedl

      Vymazat
  2. Diky za recept! Konecne prvni pecivo, ktery se mi povedlo. Uz je snidame a jsou vyborny :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Waw...právě jím druhý ještě horký a nemůžu přestat, jak jsou úžasné :-) Božííí chuť!

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za recept. Jsou chuťově skvělé. Zkombinovala jsem máslo a kokosový olej a taky bez problémů.

    OdpovědětVymazat
  5. Práve som dopiekla a vďaka rade s kysnutím v rúre sa podarili a to som pečivo piekla prvýkrát. Sú chuťovo vynikajúce a prevoňali celý byt. Až teraz sme zistili, aké su tie kupované hnusné a bez chuti. Ďakujem za inšpiráciu v zdravom varení, aj vhodnosti potravín pre nás aj dcéru. Len tak ďalej. Ivana

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadaji uzasne! Slo by prosim pouzit Alsan jako tuk? Moc dekuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. asi šlo ... ale vždycky jsem se snažila ho používat ho co nejméně (a používat jiné, zdravější tuky), přecijen je to rafinovaný tuk (a ukazuje se, že rafinovaný palmový olej obsahuje karcinogenní látky)

      Vymazat
  7. Moc děkuji za inspiraci, jsou vynikající!! dělala jsem pouze z másla a plnotučného kravského mléka a vyvedly se skvěle ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Super recept, loupáčky jsou výborné! Jediná chyba, že jsem med nahradila stejným množstvím rýžového sirupu (med ještě u syna nemáme zaveden) a ten pečivo dostatečně neosladil. Určitě ale budeme péct znovu:-) Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, rýžový sirup je fakt málo sladivý ... ale ono neuškodí si od sladkého víc a víc odvykat :-)

      Vymazat
  9. Dobrý den,

    Chci dnes péct,ale narazila jsem na problém,že synovec s neteří maji intoleranci i na vejce. Je něco čím nej můžu nahradit nebo můžu jen vypustit?
    Děkuji za krasné inspirace!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vypusťte a přidejte kousínek tuku, potřít asi půjdou ovesným “mlékem”, aby na nich mák držel ... nebo jsem dělala nahoře nemakované, ale uvnitř mákem plněné (tady na blogu mám recept na škvarkové makové rohlíčky, tam je náplň).

      Vymazat
  10. Upekla jsem je včera a jsou naprosto VYNIKAJÍCÍ! Díky za super recept.

    OdpovědětVymazat