úterý 11. srpna 2015

Špaldové loupáčky

Share Button
Špaldové loupáčky

Loupáčky neboli sladké kynuté rohlíky sypané mákem jsou klasické české snídaňové a svačinové pečivo. Obvykle se podávají se sklenicí mléka, hrnkem kakaa či bílé kávy. A to bych nebyla já, abych si ten recept neupravila - z části z nutnosti, z části dobrovolně. Kvůli našim alergiím a kvůli alespoň částečnému ozdravění do loupáčků používám špaldovou mouku, rostlinné "mléko", sádlo nebo kokosový olej a med.

Suroviny

  • 600 g špaldové mouky (tentokrát jsem použila 1 díl hladké a 2 díly jemně mleté celozrnné)
  • 12 g sušeného nebo 6 g instantního droždí
  • špetka nerafinované mořské soli
  • 200 g rostlinného "mléka" (měla jsem špaldovo-mandlové)
  • 150 g medu
  • 100 g vepřového sádla nebo kokosového oleje
  • 2 vejce

Postup


V míse smíchejte mouku se solí, uprostřed udělejte důlek a nasypte do něj droždí. Do důlku nalijte část vlažného "mléka" a rozmíchejte ho s droždím a trochou mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek nechte kynout přibližně 15 minut, až začne bublat a nabývat na objemu. Přidejte med, rozpuštěný vlažný tuk, 2 žloutky a zbylé vlažné "mléko".



V míse vypracujte hrubé těsto, přesuňte ho na vál a propracujte, až bude hladké a pružné. Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií nebo utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout zhruba 1,5 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.



Vykynuté těsto rozdělte na 16 dílů a vytvarujte z nich rohlíky, které rozložte na dva plechy vyložené pečicím papírem. Plechy zakryjte utěrkou a rohlíky nechte na teplém místě kynout zhruba 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.



Vykynuté rohlíky potřete bílkem, posypte mákem a loupáčky upečte (přibližně 15 minut) při 200 °C dozlatova, nejprve jeden plech a poté druhý.

4 komentáře:

  1. Zdravim, testo mi nakynulo, rohliky ani po vice nez hodine ne :-( je mozne, ze jsem je moc tesne zamotala? Jsou i jako hutne rohliky dobre. :-)
    A nedala by se spaldova mouka nahradit z casti jinou bezlepkovou moukou? Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná nevystydlo moc těsto? Špalda je na to trochu háklivější, déle pak trvá, než se kynutí rozběhne. Bezlepkové mouky nevím (špalda lepek obsahuje), jak zvládnou udržet kynuté těsto, kolem 10% bezlepkové by těsto ustát mohlo (příště vyzkouším).

      Vymazat
  2. Diky za recept! Konecne prvni pecivo, ktery se mi povedlo. Uz je snidame a jsou vyborny :-)

    OdpovědětVymazat