úterý 5. ledna 2016

"Mléčná" polévka z kysaného zelí zvaná couračka

Share Button
Mléčná polévka z kysaného zelí zvaná couračka

Na Štědrý den k obědu jsem byla zvyklá jíst mléčnou polévku z kysaného zelí, tzv. couračku. A nevzdala jsem se jí (kromě prvního, trochu tápavého, roku) ani na bezmléčné dietě. Místo kravského mléka používám kupovanou ovesnou "smetanu" značek Oatly nebo Natumi, ovesné "mléko" a nebo domácí nezahuštěné arašídové "mléko". A jíšku odlehčuju použitím hladké rýžové mouky.

Suroviny

  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké rýžové mouky
  • 3/4 až 1 litr domácího arašídového "mléka"
  • 500g kysaného zelí včetně šťávy
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • špetka mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky, může být uzená
  • nerafinovaná mořská sůl
  • oloupané lojovité (varný typ A) brambory uvařené ve slupce a vařená či pošírovaná vejce

Postup


V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte hladkou rýžovou mouku a za stálého míchání asi minutu nechte smažit, bublat. K horké jíšce přidejte bobkový list, nové koření a jednu lžičku soli, zaprašte pepřem a mletou paprikou, promíchejte a ihned vlijte arašídové "mléko".



Vše dobře rozmíchejte metličkou a za stálého míchání rychle uveďte do varu. Stáhněte výkon plotýnky na minimum a "mléčnou" polévku vařte za častého míchání přibližně půl hodiny. Kysané zelí sceďte, šťávu uchovejte a zelí pokrájejte. Z provařené polévky vyndejte bobkový list a nové koření, vmíchejte do ní zelí a většinu šťávy z něj, podle potřeby nařeďte "mlékem" a ještě několik minut povařte.



Zelnou "mléčnou" polévku podle své chuti dosolte, dokyselte šťávou z kysaného zelí a podávejte ji s oloupanými bramborami uvařenými ve slupce a vařenými či pošírovanými vejci.

Žádné komentáře:

Okomentovat