pondělí 18. dubna 2016

Bezlepková piškotová omeleta s kokosovou "šlehačkou" a ovocem

Share Button
Bezlepková piškotová omeleta s kokosovou šlehačkou a ovocem

Piškotovou omeletu z přirozeně bezlepkové mouky (nepoužívám žádné směsi plné aditiv) můžete podávat ke snídani, ke svačině a nebo i jako moučník. Její příprava je rychlá a nepříliš složitá. Nic na ni si nemusíte chystat předem, jen musíte mít doma potřebné suroviny. Do receptu na piškotové těsto můžete přidat vanilku, skořici nebo kakaový prášek. Omeletu podle chuti naplňte džemem, jablky podušenými se skořicí, ořechovým "máslem", kakaem či ovocem ochuceným veganským "tvarohem" (na něj ladím recept) a nebo jako tentokrát já kokosovou "šlehačkou" a čerstvým ovocem.

Suroviny

  • 150 g tuhé části z alespoň 1 den v lednici uloženého kokosového "mléka" bez aditiv (obvykle kupuju značku AROY-D, neberte i přes hezké složení značku Alnatura, z něj se "šlehačka" nedaří)
  • 10 g medu nabo rýžového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 3 vejce
  • 36 g (3 lžíce) medu nebo jiného sirupuvitého přirozeného sladidla (např. rýžového, javorového či datlového sirupu)
  • 36 g (3 lžíce) hladké rýžové, pohankové, čirokové nebo ovesné mouky
  • 1 lžíce za studena lisovaného kokosového oleje
  • nerafinovaná mořská sůl

  • hrst jahod

Postup


Při středních výkonu vyšlehejte tuhou část vychlazeného kokosového "mléka" s medem a vanilkovým extraktem, mějte s tím trpělivost. Hotovou kokosovou "šlehačku" uložte do lednice.



Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na sníh, který se udrží ve tvaru špiček. Žloutky vyšlehejte s medem do pěny. Do vyšlehaných žloutků s medem vmíchejte mouku a pak opatrně po částech bílkový sníh.



Na rozpálené pánvi nechejte rozpustit 1 lžíci kokosového oleje a poté na ni opatrně rozetřete piškotové těsto. Pak pánev přesuňte do trouby pod gril rozpálený na 200 °C a nechte omeletu opéct z horní strany do zlatohněda.



Hotovou omeletu opatrně přesuňte na talíř a nechejte vychladnout (jinak by se na ní kokosová "šlehačka" roztekla). Poté omeletu rozkrojte, potřete kokosovou "šlehačkou", ozdobte jahodami a podávejte."

2 komentáře:

  1. Kato prosím jak velké mléko si mám koupit? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já kupuju vźdycky litrové, kvůli ceně, a naplánuju si víc receptů, kde ho využiju, případně jde na použití do omáček/ těst i zamrazit

      Vymazat