sobota 16. dubna 2016

Bezmléčná holandská omáčka

Share Button
Bezmléčná holandská omáčka s filetem z candáta, dušeným fenyklem a petrželkovými bramborami

Holandská omáčka je jednou ze základních teplých omáček, hodí se k vařené zelenině, vejcím (např. ke ztracenému vejci a špenátu do english muffinu), rybám a také ke světlejším druhům masa. Použitými surovinami i postupem přípravy nejde o nic složitého, chce to jen trochu trpělivosti. Vyšla jsem z receptu uveřejněného v kuchařce The Silver Spoon, místo másla jsem použila bio margarín Alsan. Vzhledem k certifikaci a mé občasné nepříliš velké spotřebě černé svědomí z obsahu palmového oleje nemám, přirozeně nasycené tuky za zlo nepovažuju. Pokud ale palmový olej chcete vynechat, chuťově velmi dobrý je i margarín Cocovit (do holandské omáčky ale bez záruky, nemám zatím vyzkoušeno).

Suroviny

  • 3 žloutky
  • 200 g kvalitního margarínu (např. bio Alsan)
  • šťáva z poloviny citrónu
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup


Margarín nakrájejte na kostky o hraně velikosti přibližně 2 cm a nechte změknout. V malém kastrólku důkladně rozšlehejte žloutky se 3 lžícemi vody.



Kastrólek umístěte do těsně pod bodem varu udržované vodní lázně (nebo, pokud už omáčku umíte, tak kastrólek se silným dnem rovnou na plotýnku vařiče zapnutou na co nejnižší výkon) a postupně po kouskách vešlehávejte změklý margarín. Další kostku margarínu přidejte, až když se ta předchozí rozpustí.



Omáčka bude postupně během přidávání margarínu, míchání a opatrného zahřívání houstnout, bude to trvat asi 15 minut. Dejte pozor, abyste omáčku nepřehřáli, srazila by se. Kastrólek se zhoustlou omáčkou vyndejte z vodní lázně (sundejte z plotýnky), vmíchejte citrónovou šťávu a holandskou omáčku podle chuti osolte. Ihned ji podávejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat