úterý 31. května 2016

Chilli con carne

Share Button
Chilli con carne

Vařit chilli con carne bez chilli a přidat ho až nakonec není sice úplně to pravé, ale dělat navíc ještě trochu dětské verze, to se mi opravdu nechce. A tak jdu střední cestou, chilli vařím jen mírně ostré, děti na ostré jídlo postupně zvykám a já a manžel si případně podle chuti do svých porcí chilli papričky přidáme.

Suroviny

  • 4 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 2 velké stroužky česneku
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 4 lžičky chilli, pokud vaříte pro malé děti, tak většinu nahraďte mletou sladkou paprikou
  • 600 g konzervovaných rajčat
  • uvařené červené fazole (250 g v suchém stavu před vařením)
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 lžíce kakaového másla, 2 lžíce kakaového prášku a 1 lžíce datlového sirupu, nebo několik čtverečků vysokoprocentní hořké čokolády
  • podle chuti najemno nakrájené chilli papričky (např. habanero)
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup


Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nadrobno nakrájejte a česnek najemno nasekejte. Do velké pánve, ke které máte poklici, nebo do kastrolu dejte rozehřát sádlo.



Cibuli osmahněte na sádle dosklovita, přidejte mleté maso a opečte ho. Poté k němu přidejte česnek a římský kmín a ještě chvíli osmahněte.



Do pánve k masu přidejte oregano a chilli (a mletou sladkou papriku), krátce promíchejte a ihned přidejte konzervovaná rajčata včetně šťávy a uvařené fazole včetně vývaru z nich. Osolte, uveďte do varu, pánev či kastrol přiklopte poklicí, ztlumte výkon plotýnky na minimum a za občasného míchání směs duste 1 hodinu.



K podušené masovo-fazolové směsi přidejte na čtverečky nakrájené očištěné papriky, zakryjte pokličkou a za občasného míchání duste další hodinu.



Do téměř hotového chilli con carne přidejte kakaové máslo, kakaový prášek a datlový sirup, nebo hořkou čokoládu a vše ještě několik minut poduste. Podle chuti dosolte, přidejte najemno nasekané chilli papričky a podávejte s rýží.

Žádné komentáře:

Okomentovat