středa 18. května 2016

Čokoládovo-arašídový dort s kokosovou "šlehačkou" a datlovým "karamelem"

Share Button
Čokoládovo-arašídový dort s kokosovou šlehačkou

Přepadnul mě takový nápad, že bych si k narozeninám upekla dort na způsob tyčinky Snickers, samozřejmě bez mléka, sóji a pšenice. A tak jsem googlila a googlila, procházela už osvědčené recepty a psala si poznámky. Už ani nevím, kolik receptů jsem nakonec zkombinovala. A kdybych nepokazila čokoládovou polevu (trochu jsem ji přehřála a při tuhnutí se z ní odděloval tuk), byla bych s výsledkem velmi spokojená, no, možná by dort snesl o něco víc arašídového "másla" do krému.

Suroviny

  • 6 vajec
  • 180 g datlového sirupu
  • 180 g alespoň 60% kokosového "mléka" bez aditiv (např. AROY-D)
  • 120 g hladké rýžové mouky
  • 60 g nepraženého kakaového prášku (doporučuju tučnější z Čokoládovny Troubelice)
  • 3 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • špetka soli

  • 2 balení dobře, alespoň přes noc, vychlazené kokosové "šlehačky" Cocomas (obsahuje stabilizátor xanthan, bude proto po vyšlehání pevná)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 lžíce datlového sirupu
  • 8 vrchovatých lžic neochuceného arašídového "másla"

  • 150 g vypeckovaných sušených datlí
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • špetka soli

  • 100 g pražených solených arašídů

  • 150 g alespoň 60% kokosového "mléka" bez aditiv
  • 35 g datlového sirupu
  • 40 g nepraženého kakaového prášku
  • 45 g kakaového másla

Postup


Rozklepejte vejce a oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Smíchejte rýžovou mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva. Žloutky vyšlehejte s datlovým sirupem do pěny a postupně přidejte kokosové "mléko". Do žloutkové pěny opatrně vmíchejte mouku smíchanou s kakaovým práškem a práškem do pečiva a nakonec po částech bílkový sníh. Těsto nalijte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pečicím papírem a pečte při 170 °C přibližně 50 minut (zkuste zapíchnout špejli, upečené těsto by se na špejli vůbec nemělo lepit). Hotový kakaový piškot nechejte dobře vychladnout.



Při středních výkonu vyšlehejte vychlazené kokosové "šlehačky" Cocomas s vanilkovým extraktem, mějte s tím trpělivost, aby byl výsledek dostatečně pevný. Polovinu hotové kokosové "šlehačky" odeberte do misky a uložte ji do chladničky. Do zbytku kokosové "šlehačky" pomalu vešlehejte arašídové "máslo" a datlový sirup a hotový krém také dejte do chladničky.



Alespoň na 2 hodiny namočte datle, vody použijte co nejméně, jen aby datle byly ponořené. Slijte vodu z datlí, ale nevylévejte ji. Datle poté dohladka rozmixujte s kokosovým olejem a špetkou soli, postupně přidávejte namáčecí vodu, aby vzniknul ne moc hustý pastovitý "karamel" (zbylou namáčecí vodu použijte například na uvaření kaše nebo na přípravu palačinkového těsta). Hotový datlový "karamel" uložte do chladničky.



Nahrubo nasekejte pražené solené arašídy.



Při slabém výkonu plotýnky rozehřejte kakaové máslo s kokosovým "mlékem" a datlovým sirupem, opravdu zahřívejte jen do rozpuštění kakaového másla a ne více, jinak by se mohl z hotové čokoládové polevy začít oddělovat tuk (jako se to stalo mně). Do vlažné směsi kakaového másla, kokosového "mléka" a datlového sirupu vmíchejte kakaový prášek, promixujte a za občasného míchání nechejte čokoládovou polevu při pokojové teplotě houstnout.



Vychladlý kakaový piškot prořízněte v polovině výšky. Spodní polovinu potřete arašídovo-"šlehačkovým" krémem, na krém položte druhou polovinu piškotu a potřete ji kokosovou "šlehačkou". Na kokosovou šlehačku opatrně rozprostřete datlový "karamel", posypte ho nasekanými praženými solenými arašídy a dort umístěte do chladničky. Jakmile čokoládová poleva chladnutím zhoustne, že půjde lít, ale bude stékat jen pomalu, tak vyndejte dort z chladničky a ozdobne ho polevou. Poté ho vraťte zpět do chladničky a vyndejte až těsně před podáváním.

Žádné komentáře:

Okomentovat