pátek 20. května 2016

Kuřecí vývar

Share Button
Kuřecí vývar se zeleninou a svítkem

Pro tento rok jsem si dala za úkol zase častěji dělat a používat vývary. A proč? Protože silný masokostní vývar je dobrý lék i prevence. Napravuje trávení, hojí střeva (a když máte potravinovou alergii, nebo třeba ulcerózní kolitidu, tohle přesně potřebujete), vyživuje vazivové tkáně a posiluje nervový i imunitní systém. Obsahuje kolagen, kyselinu hyaluronovou, aminokyseliny a minerální látky a to vše ve velmi dobře vstřebatelné formě. V mém albu na Pinterestu najdete i vývarové polévky.

Suroviny

  • 4 kuřecí skelety (já z kuřete odříznu prsa a stehna, zbytek uložím do mrazáku a vývar pak vařím z více skeletů najednou)
  • 2 cibule nebo 1 pórek
  • 2 velké mrkve
  • 2 petržele
  • 1 malý celer
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 2 hřebíčky
  • 1 lžíce rýžového nebo jablečného octa (ve vývaru nebude cítit, pomůže vytáhnout z kostí mimerály)
  • nerafinovaná mořská sůl

Postup


Do velkého (alespoň šestilitrového) hrnce vložte kuřecí skelety a přidejte k nim očištěnou a oloupanou zeleninu, koření, ocet a přibližně 1 lžičku soli. Přilijte tolik vody, aby vše bylo úplně ponořené.



Hrnec přiklopte pokličkou a obsah hrnce pomalu uveďte do varu. Poté výkon plotýnky stáhněte na minimum. Nechejte mírným varem probublávat alespoň 6 hodin, klidně 12 nebo i 24. Poté kuřecí vývar přeceďte přes jemný cedník a ihned použijte nebo ho po vychladnutí zamrazte. Můžete do něj přidat z koster obrané maso a velmi doměkka uvařenou zeleninu.

Žádné komentáře:

Okomentovat