pátek 20. května 2016

Měkké celozrnné špaldové tortilly

Share Button
Měkké celozrnné špaldové tortilly

Celozrnné špaldové tortilly podle mého předchozího receptu se hodí spíše na přípravu burritos, wrapů. Pokud je ale chcete podávat k tex-mex jídlu vedle, nezamotané, asi spíš oceníte tortilly měkčí. A právě na takové vám nabízím dnešní recept, vzhledem k použití sádla jsou i poměrně autentické.

Suroviny

  • 2 hrnky jemně mleté celozrnné špaldové mouky plus další na vyvalování
  • 1 lžička bezfosfátového kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžíce sádla
  • přibližně 3/4 hrnku vody
  • 1/2 lžičky nerafinované mořské soli

Postup


Smíchejte 2 hrnky mouky, prášek do pečiva a sůl a prsty do této moučné směsi vpracujte sádlo. Měla by vzniknout velmi jemná drobenka. Přilijte tolik vody, aby hnětením vzniklo měkké, pružné a téměř nelepivé těsto.



Poté těsto rozdělte na 8 dílů a z každého vytvarujte kouli. Postupně z jednotlivých dílů těsta na vydatně pomoučené pracovní desce vyvalujte tenké placky o průměru pánve.



Na rozpálené silnostěnné pánvi tortilly krátce upečte, z každé strany přibližně půl minuty. Mohou se v nich začít objevovat nízké bubliny. Nedělejte tortilly příliš dlouho, lámaly by se.



Hotové tortilly ukládejte do čisté utěrky nebo plátěného ubrousku, ihned je zakryjte a podávejte teplé. Pokud vychladnou, před podáváním je zabalené v utěrce krátce prohřejte v troubě.

Žádné komentáře:

Okomentovat