sobota 7. května 2016

Variabilní špaldové krekry

Share Button
Špaldové krekry

Po, na mém blogu nejsledovanějším, receptu na variabilní sladké špaldové sušenky vám přináším jeho slanou variantu. Těsto na špaldové krekry také slušně odolává ochucovací fantazii i nenechavosti dětských ručiček. Můžete do něj vyzkoušet různé tuky, mně chutí i konzistencí nejvíc vyhovuje kombinace 1/3 olivového oleje a 2/3 sádla. Při použití kokosového oleje místo sádla budou krekry tvrdší, ale křupavější, místo máku můžete použít třeba najemno nasekané vlašské ořechy, mouku můžete použít jemně mletou celozrnnou či hladkou bílou špaldovou nebo i žitnou. A pokud bude těsto moc suché, mouka víc savá, nebojte se přidat o trochu víc vody. Pro malé děti jdou krekry upéct i bez soli, pečou se pak o něco delší dobu.

Suroviny

  • 150 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 33 g sádla
  • 17 g za studena lisovaného řeckého olivového oleje
  • 50 g vody
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu nebo 2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1/2 lžičky nerafinované mořské soli

  • 150 g hladké nebo chlebové špaldové mouky
  • 33 g za studena lisovaného kokosového oleje
  • 17 g za studena lisovaného řeckého olivového oleje
  • 50 g vody
  • 30 g celého máku
  • 1/2 lžičky nerafinované mořské soli

  • 100 g žitné mouky
  • 50 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • 33 g sádla
  • 17 g za studena lisovaného řeckého olivového oleje
  • 50 g (nebo víc, podle savosti mouky) vody
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky nerafinované mořské soli

Postup


Odvažte suroviny na vybranou variantu krekrů a rukama vše propracujte na tvárné nelepkavé těsto. Z těsta utvořte kouli a nechejte ho alespoň půl hodiny v chladničce zpevnit.



Těsto na fólii nebo silikonovém válu rozválejte na tenký plát (vysoký přibližně 1 až 2 mm) a rádýlkem nebo velmi ostrým nožem vykrájejte zvolené tvary. Pokud těsto příliš změkne, nechejte ho zpevnit znovu v chladničce, pak ho rozválejte a pokračujte se vykrajování.



Vykrájené tvary skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Nemusíte nechávat skoro žádné mezery, těsto při pečení nenaskočí. Krekry pečte v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 15 až 20 minut.

3 komentáře:

  1. Tak za ty sušenky mohu já, pekla jsem je už xkrát a jsou u výborné. Jen se pro jistotu dívám ještě na recept. Vyzkouším i na slanou, děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky točím tenhle recept dokola v různých variacích - zatím top je kakao-datlový sirup-skořice .. a stejně se pokaždé dívám na poměr surovin :-)))

      Vymazat
    2. Ono nás bude víc :-D Taky pořád jukám ;-)

      Vymazat