středa 1. června 2016

Kokosový jogurt s čokoládovou pěnou

Share Button
Kokosový jogurt s čokoládovou pěnou

I bez živočišného mléka je možné vyrobit jogurt kyselé chuti a plný probiotických baktérií. Jenom sám o sobě ale jogurt z kokosového "mléka" nezhoustne, pokud ho nechcete pít, je potřeba použít želatinu nebo agar. Funguje oboje, sice s želatinou tuhne delší dobu (až 24 hodin), na druhou stranu mi přijde, že má pak lepší konzistenci. Kromě kokosového "mléka" přidávám trochu kešu ořechů. Není nezbytně nutné je použít, jenže fermentací se velmi zvýrazňuje kokosová chuť a kešu ořechy ji stáhnou. Původně měl být tento jogurt s hustou čokoládovou omáčkou, nicméně mi z toho vyšla výborná čokoládová pěna. Klidně pěny udělejte násobně více, rozdělte ji do mističek a snězte samotnou, ale rychle, protože v pokojové teplotě velmi měkne. Bez čokoládové pěny je kokosový jogurt vhodný i při nízkosacharidové stravě.

Suroviny

  • 100 g nepražených kešu ořechů
  • 1 litr alespoň 60 % kokosového "mléka" bez aditiv (já používám AROY-D)
  • poloviční množství želatiny nebo agaru, než odpovídá návodu na obalu (na 1 litr "mléka" tedy budete potřebovat 6 až 7 plátků želatiny, 2 až 3 lžíce práškové želatiny nebo 2 až 3 lžičky práškového agaru), z výživového hlediska doporučuju spíše želatinu a to nejlépe z volně pasených krav, cena je daná velikostí balení, při přepočtení na kilogramy vychází podobně nebo i lépe jak jiné druhy
  • 2 kapsle kvalitních probiotik (např. Colon Dophilus nebo Biopron 9 Premium)

  • 125 g alespoň 60% kokosového "mléka" bez aditiv
  • 25 g datlového sirupu
  • 25 g kakaového másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 20 g nepraženého kakaového prášku (můj nejoblíbenější je z Čokoládovny Troubelice)

Postup


Na alespoň 2 hodiny, lépe na 8 hodin, namočte kešu ořechy. Poté je sceďte a propláchněte, vodu vylijte. Z kokosového "mléka" odeberte 1 hrnek a namočte do něj želatinu nebo agar, poté rozpusťte dle postupu na obalu (plátková nebo prášková želatina i práškový agar se obvykle jen zahřívají v tekutině do rozpuštění).



Do mixéru vsypte okapané kešu ořechy, přidejte studené kokosové "mléko" a teplé kokosové "mléko" s rozpuštěnou želatinou či agarem a velmi dobře rozmixujte. Nakonec dovnitř vsypte obsah kapslí probiotik a ještě krátce mixujte.



Směs na kokosový jogurt přelijte do jedné velké nebo více malých zchladlých skleniček vysterilizovaných vroucí vodou. Skleničky zavíčkujte, ale víčka nedotahujte. Kokosový jogurt nechejte fermentovat při 40 °C (já dávám do trouby na program kynutí těsta) přibližně 24 hodin, ke konci ho můžete po promíchání ochutnávat, jestli je už dostatečně kyselý. Skleničky s prokysaným kokosovým jogurtem uložte do chladničky, dotáhněte jim víčka a občas během chladnutí a houstnutí obsah promíchejte (skleničky protřepejte). Pokud jste použili agar, jogurt zhoustne již vychladnutím, při použití želatinu to může trvat i řadu hodin.



Při slabém výkonu plotýnky rozehřejte kakaové máslo s kokosovým "mlékem", datlovým sirupem a vanilkovým extraktem, opravdu zahřívejte jen do rozpuštění kakaového másla a ne více, jinak by se mohl ze směsi při chladnutí začít oddělovat tuk. Do vlažné směsi kakaového másla, kokosového "mléka", datlového sirupu a vanilkového extraktu vmíchejte kakaový prášek a dobře promixujte (např. ponorným mixérem). Čokoládovou směs rozlijte do skleniček a nechejte ji v chladničce vychladnout. Poté na ni rozdělte zhoustlý kokosový jogurt a do podávání uchovávejte v chladničce. Před podáváním můžete jogurt ozdobit ovocem, čokoládou či kokosovými lupínky).

15 komentářů:

  1. Prosím tě jak by se změnil poměr surovin kdybych ty kešu nechtěla použít? Výrazná kokosová chuť mi nevadí :-)
    Děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenom je vynechat ... v tomhle množství nemají kešu na hustotu jogurtu významný vliv.

      Vymazat
    2. Děkuju :-)
      Ještě se tě zeptám tady, když Koníka omezuješ:
      V které fázi výroby kešu másla bys kešu opražila? Vyrobila jsem si máslo z nepražených a optoti tomu kupovanému je ta chuť taková mdlá. Nevím jestli kešu nejprve opražit a pak namáčet (ale když se ta voda vyleje, nepřijde člověk i o tu chuť?) nebo namočit a pak teprve opražit (šlo by to vůbec?)
      Napadlo mne, že bych to namáčení úplně vynechala, mixér by to asi zvládl, ale bylo by to žádoucí?
      Díky za názor!
      Cobaltino

      Vymazat
    3. Nenamáčím ... ideál by ale bylo namočit, vysušit (v dehydratátoru), pak případně upražit a rozmixovat. Já mám ráda z nepražených, je takové nasládké.

      Vymazat
    4. Děkuju moc! Jdu pokusovat :-)

      Vymazat
  2. Takže z domácího kokosového mléka to asi nepůjde, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nezkoušela jsem, muselo by být hodně husté (použít aspoň 200g kokosu na litr vody) a obávám se, že by se z něj při chladnutí hodně odděloval tuk (možná zvýšit želatinu na 8 plátků a po ztuhnutí prošlehat). Možná to někdy otestuju.

      Vymazat
    2. Zkusila jsem z domácího kokosového mléka (500ml vody a 75g kokosu) a je to pěkný jogurt! Jen je to můj první jogurt a je dost kyselý. Mám k tomu dvě otázky:
      Když se mi po např. 12 hodinách fermentovani bude zdát kyselost akorát, můžu už dát jogurt chladit?
      Je potřeba pro každou novou dávku jogurtu použít novou kapsli probiotik, anebo můžu použít trochu hotového jogurtu pro přípravu nového?

      Vymazat
    3. Jasně, pokud se vám jogurt zdá dodtatečně kyselý dřív, dejte ho chladit. Já jogurt nedělám zase tak často, takže používám vždy kapsle, pravděpodobně aspoň jednou by hotový jogurt šel jako startér použít, ale nemám vyzkoušeno.

      Vymazat
  3. Dobrý den :-) já dělám z domácího kokosového mléka a jde to krásně a dokonce není ani třeba ničím zahušťovat. Jogurt je tuhý až až :-) http://svacinkyproancu.cz/kokosovy-jogurt

    OdpovědětVymazat
  4. já zase všude našla jen recept z kokosového krému v plechovce, ale nezhoustlo mi...tak zkusim s agarem, díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. z krému mi přišlo, že by byl jogurt už strašně tučný, tak jsem ani nezkoušela

      Vymazat
  5. Dobrý den,
    jak jinak lze jogurt fermentovat když v troubě takový program nemám? Nemám vůbec tušení jak udělat jinak.

    Děkuji
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě by šel použít jogurtovač, možná domácí pekárna, nebo jen v troubě rozsvítit - prostě cokoliv, co poměrně stabilně udrží teplotu 35 až 40 stupňů

      Vymazat