pátek 3. června 2016

Lívanečky z rýžové mouky

Share Button
Lívanečky z rýžové mouky s brusinkovým džemem

Zkoušením různých možností jsem dospěla k tomu, že v chuti lívanečků a palačinek obvykle není příliš poznat, jestli se použije rostlinné "mléko" nebo jen voda. Rostlinné "mléko" jejich přípravu ale prodražuje, doporučit můžu jedině kokosové "mléko", pak ale nepřidávejte do těsta kokosový olej.

Suroviny

  • 2 hrnky hladké nebo celozrnné rýžové mouky
  • 4 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1,5 až 2 hrnky vody
  • 2 lžíce rýžového sirupu
  • 2 vejce nebo 4 lžíce arrowroot škrobu nebo 4 lžičky psyllia
  • za studena lisovaný kokosový olej

Postup


Smíchejte rýžovou mouku s práškem do pečiva a případně arrowroot škrobem nebo psylliem. Přidejte 1,5 hrnku vody, rýžový sirup, 4 lžíce kokosového oleje a případně vejce a dobře promíchejte. Nechejte stát v pokojové teplotě zhruba 15 minut (pokud si vzpomenete den předem, ještě lepší verze těsta je mouku a případně škrob nebo psyllium smíchat s 1,5 hrnkem vody a nechat v pokojové teplotě stát několik hodin a teprve poté přidat ostatní suroviny). Dle potřeby pak ještě vmíchejte tolik vody, aby vzniklo řidší lívanečkové těsto.



Při středním výkonu plotýnky rozehřejte pánev a nechejte na ní rozpustit trošku kokosového oleje. Velkou lžící nabírejte lívanečkové těsto a postupně lijte na pánev lívanečky. Jakmile jsou lívanečky z jedné strany hotové, opatrně je širokou obracečkou otáčejte a usmažte je i z druhé strany. Podávejte je ještě teplé s džemem, povidly nebo nějakou jinou sladkou pomazánkou.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, myslíte, že by šly vajíčka nahradit rozmačkaným banánem? Děkuji, Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, zrovna v tomhle receptu jsem to nezkoušela.

      Vymazat