pátek 3. června 2016

Palačinky z pohankové mouky

Share Button
Palačinky z pohankové mouky s meruňkovým džemem a lískovými ořechy

V jednoduchosti je síla, alespoň v případě pohankových palačinek a jejich (ne)oblíbenosti u mého manžela. Dosavadní pokusy s rostlinnými "mléky", s vejci i bez vajec prostě nejedl. Ale pohankové palačinky podle následujícího recept snědl a to ne jen jednou.

Suroviny

  • 2 hrnky pohankové mouky
  • přibližně 3 hrnky vody
  • za studena lisovaný kokosový olej

Postup


Alespoň 12 hodin předem dobře rozmíchejte pohankovou mouku se 2 hrnky vody. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechejte stát v pokojové teplotě, v těstě se postupně začnou tvořit maličké bublinky. Pohanková mouka sama fermentuje, kvasí. Druhý den do poněkud slizkého těstíčka vmíchejte tolik vody (bude to zhruba 1 hrnek), aby vzniklo palačinkové těsto.



Při středním výkonu plotýnky rozehřejte pánev. Nechejte na ní rozpustit 1/8 lžičky kokosového oleje. Naběračkou naberte těsto a rozlijte ho v tenké vrstvě po celé pánvi. Jakmile je palačinka z jedné strany hotová, opatrně ji širokou obracečkou otočte a usmažte i z druhé strany. Stejným způsobem udělejte i další palačinky ze zbylého těsta. Ještě teplé je potřete náplní, stočte a podávejte.

6 komentářů:

  1. Dělala jsem pohankové palačinky bez odpočinutí těsta a chuť byla...no...odporně pohanková. Změní se to po těch 12 hodinách? Díky, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou pohankové, takže chutnají pohankově ... ale po tom dlouhém odpočinku v teple prokvasí a chuť je lepší, taková o něco jemnější.

      Vymazat
  2. Je možné dát ochutnat tyto palačinky i 6měsíčnímu dítěti? Jedeme metodu BLW. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že ochutnat by mimčo mohlo ... ten můj taky ožužlával lívance a palačinky.

      Vymazat
  3. Mohu se zeptat na čem mohu palačinky usmažit, aby šly použít jako slané placky k zeleninové směsi? a zeptám se ještě obecně k vašim různým palačinkám a lívancům - vejce, banán a psyllium mají stejnou funkci? co přesně s plackou dělají? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naslano - na kvalitním sádle :-). Ano, vejce, banán i psyllium pojí těsto, vejce nejlíp.

      Vymazat