neděle 5. června 2016

Piškotový dort s jogurtovým a jahodovým želé

Share Button
Piškotový dort s jogurtovým a jahodovým želé

Jelikož už umím vyrobit nemléčný jogurt z kokosového "mléka", nic mi nebránilo zkusit i želatinový jogurtový dort. Vzhledově ještě mám co ladit, určitě by mu také prospělo použít jahod větší množství a navíc čerstvých, ne mražených, ale i tak jsem si po víc jak 4 letech na bezmléčné dietě tento moučník velmi užila (rozumějte skoro celý sama snědla).

Suroviny

  • 50 g nepražených kešu ořechů
  • 500 ml alespoň 60 % kokosového "mléka" bez aditiv (kupuju AROY-D)
  • 7 plátků želatiny
  • 1 kapsle kvalitních probiotik (např. Colon Dophilus nebo Biopron 9 Premium)
  • 4 lžíce rýžového sirupu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

  • 3 vejce
  • 90 g rýžového sirupu
  • 90 g alespoň 60% kokosového "mléka" bez aditiv
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 60 g hladké rýžové mouky
  • 15 g hladké kukuřičné mouky
  • 15 g pohankové mouky
  • 1,5 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • špetka soli

  • 350 g mražených jahod
  • 2 lžíce rýžového sirupu
  • 3 plátky želatiny

Postup


Na alespoň 2 hodiny, lépe na 8 hodin, namočte kešu ořechy. Poté je sceďte a propláchněte, vodu vylijte. Z kokosového "mléka" odeberte 1/2 hrnku a namočte do něj na 10 až 15 minut želatinu, poté ji opatrným zahříváním rozpusťte (dle postupu na obalu).



Do mixéru vložte okapané kešu ořechy, přidejte studené kokosové "méko" a teplé kokosové "mléko" s rozpuštěnou želatinou a velmi dobře rozmixujte. Poté dovnitř vysypte obsah kapsle probiotik a ještě krátce mixujte. Směs na kokosové jogurtové želé přelijte do dostatečně velké zchladlé sklenice vysterilizované vroucí vodou. Sklenici zavíčkujte, ale víčko nedotahujte, nechejte fermentovat při 40 °C (já ho dala do trouby na program kynutí těsta) přibližně 24 hodin. Ke konci ho můžete po promíchání ochutnávat, jestli je už dostatečně kyselé.



Rozklepejte vejce a oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Smíchejte mouky a prášek do pečiva. Žloutky vyšlehejte s rýžovým sirupem a vanilkovým extraktem do pěny a postupně přidejte kokosové "mléko". Do žloutkové pěny opatrně vmíchejte mouky s práškem do pečiva a nakonec po částech bílkový sníh. Těsto nalijte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené pečicím papírem a pečte při 170 °C přibližně 25 až 30 minut (zkuste zapíchnout špejli, upečené těsto by se na špejli vůbec nemělo lepit). Hotový piškot nechejte dobře vychladnout.



Do směsi na jogurtové želé míchejte rýžový sirup a vanilkový extrakt, uložte ji do chladničky a za občasného promíchávání nechejte vychladnout a začít houstnout. Jahody nechejte rozmrznout a pořádně z nich vytéct šťávu. Doplňte ji vodou na 250 ml a rozmíchejte v ní rýžový sirup. Odeberte 100 ml oslazené jahodové štávy a namočte do ní plátky želatiny.



Na vychladlý piškot rozetřete tuhnoucí jogurtový krém a rozprostřete na něj okapané jahody. Pak opatrným zahříváním rozpusťte želatinu namočenou v části jahodové štávy, po rozpuštění želatiny postupně vmíchejte i zbylou jahodovou štávu a červenou směs nalijte nahoru na jogurtové želé a jahody. Dort umístěte do chladničky, aby obě želé ztuhla, to může trvat až několik hodin.

Žádné komentáře:

Okomentovat