pondělí 25. července 2016

Fermentované batátové pyré

Share Button
Fermentované batátové pyré

Batáty neboli sladké brambory mi naslano nechutnají, vařené také ne, doměkka upečené podávané s ovocem ale ano, cítím z nich meruňky. Pyré z pečených batátů můžete dát jen tak, tedy bez soli a nefermentované, s trochou za studena lisovaného rostlinného oleje jako příkrm miminku. Nebo můžete jeho výživovou hodnotu ještě zvednout kvašením, inspirovala jsem se receptem z knihy Vyživující tradice (Nourishing Traditions) od Sally Fallon, místo syrovátky jsem použila bezmléčná probiotika. Přidaná nerafinovaná mořská sůl brání množení patogenních mikroorganismů, dodá minerály a existují dnes již i výzkumy, které ukazují, že solení samo o sobě nezvyšuje riziko zdravotních problémů. Takže je jen na vás, jestli zkusíte příkrm v duchu Nadace Westona A. Price (a nebo to sníte sami).

Suroviny

  • 500 g batátů
  • 1/2 lžičky nerafinované mořské soli (např. z Guérande)
  • 1 kapsle kvalitních probiotik
  • rostlinný olej na potřetí batátů
  • za studena lisovaný vlašskořechový olej do hotového pyré

Postup


Troubu předehřejte na 200 °C. Batáty dobře omyjte, osušte a potřete je olejem, aby šly po upečení snáze loupat. Každý batát zvlášť zabalte do alobalu a všechny je vložte do pekáčku. V alobalu zabalené batáty upečte doměkka, bude to trvat přibližně tři čtvrtě hodiny.



Upečené batáty nechejte vychladnout, rozbalte je a oloupejte. Dužninu rozmačkejte s nerafinovanou mořskou solí a následně s vysypaným obsahem kapsle probiotik. Pyré řesuňte do uzavíratelné sklenice a nechejte 1 den při pokojové teplotě fermentovat, poté ho uložte do chladničky a během několika dnů spotřebujte. Těsně před podáváním vmíchejte trochu vlašskoořechového oleje (dodá cenné omega-3 mastné kyseliny), můžete ozdobit ovocem, doporučuju broskve, nektarinky nebo meruňky.

Žádné komentáře:

Okomentovat