čtvrtek 7. července 2016

Lívanečky z ovesné mouky

Share Button
Lívanečky z ovesné mouky s třešňovým džemem a banány

Po lívanečcích z rýžové mouky se mi povedlo doladit i další recept na tento typ moučníku bez lepku (celiaci nechť použijí ovesné vločky certifikované jako bezlepkové), mléka i vajec.

Suroviny

  • 2 hrnky ovesné mouky (neboli najemno rozmixovaných ovesných vloček)
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1,5 až 2 hrnky vody
  • 2 vejce nebo 1 banán nebo 4 lžičky psyllia
  • za studena lisovaný kokosový olej nebo sádlo

Postup


Smíchejte ovesnou mouku s 1,5 hrnkem vody a vejcem, nebo najemno rozmačkaným banánem, či psylliem, nechejte stát v pokojové teplotě zhruba 15 minut. Vmíchejte prášek do pečiva a dle potřeby pak ještě přidejte tolik vody, aby vzniklo lívanečkové těsto (mouku s vodou a případně psylliem můžete nechat stát v pokojové teplotě několik hodin, pak přidat ostatní suroviny a potřebné množství vody a ihned smažit).



Při středním výkonu plotýnky rozehřejte pánev a nechejte na ní rozpustit trošku kokosového oleje nebo sádla. Velkou lžící nabírejte lívanečkové těsto a postupně lijte na pánev lívanečky. Jakmile jsou lívanečky z jedné strany hotové, opatrně je širokou obracečkou otáčejte a usmažte je i z druhé strany. Podávejte je ještě teplé s džemem nebo ovocem.

2 komentáře:

  1. Katy chápu to správně že si můžu namočit mouku večer a až ráno přimíchat zbytek a hned smažit? Protože poránu je patnáct minut bez jídla vražedných :-))
    Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak, ráno vmíchat ostatní suroviny, podle potřeby přidat vodu a hned smažit - jsou i lépe stravitelné, když se mouka předem namočí

      Vymazat